Kako u “kućnoj crkvi” blagosloviti jela za Uskrs

uskršnja košara - jela
Uskršnja košara s blagdanskim jelom spremnim za blagoslov.

Ove godine svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve, izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom, no blagoslov jela može se obaviti  obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka) nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način koji smo uzeli sa službnih stranica Župe sv. Antuna Padovanskoga Čakovec:

Predmolitelj: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Svi se prekriže i odgovore: Amen.
Predmolitelj: Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.
Oče naš…
Predmolitelj:
Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja, luk …   da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.
Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Ostavi komentar