Kaj se krije pod krovom od slame?

Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu četvrti put otvara svoja vrata široj javnosti. U nedjelju 25. srpnja od 14 do 19 sati svi zainteresirani će na adresi Frkanovec 30 moći uz stručne interpretatore saznati detalje o renoviranoj staroj hiži izgrađenoj krajem 19. stoljeća i njezinoj aktualnoj namjeni.

Glavni građevni materijal za izradu stare hiže bili su drvo, blato i krov od slame ili šopani krov od slame raži. Današnji kompleks nazvan Matulov grunt sastoji se od stare hiže s autentičnim namještajem te još jednog pomoćnog objekta u kojem je stara preša, zatim kubusa koji imitira brajde, zdenca, hotela za kukce te interpretacijskih ploča i klupa. Postojeći izgled grunta je rezultat projektiranja tvrtke A2Z iz Čakovca, a projektantica je Anja Zanjko.

Grunt se nalazi na području ekološke mreže Natura 2000 u Međimurskoj županiji kojem su ciljane vrste četiri vrste leptira (veliki i zagasiti livadni plavac, kiseličin vatreni plavac – danje vrste leptira te danja medonjica – noćni leptir) i njihovo stanište – vlažne livade košanice. Interaktivni zid koji se nalazi u zadnjoj hiži prikazuje životni ciklus livadnih plavaca. Kako riječ “matul” po gornjomeđimurskom narječju znači leptir, a “grunt” posjed, centar je dobio naziv Matulov grunt. Naziv je osmišljen tijekom prijave projekta Med dvemi vodami 2017. godine.

Gruntom upravlja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i domaćin je 4. Dana otvorenih vrata. Do Matulovog grunta posjetitelji osim automobilom rado stižu biciklom ili pješačko-rekreativnim putem nazvanim Matulova staza. Start je u Lopatincu, a smjer pogledajte ovdje: Karta staze. Što god odabrali dobro ste došli u svijet interpretacije stare međimurske hiže, ali i leptira plavaca.

Ostavi komentar