JU Međimurska priroda podijelila nagrade za najbolje mlade čuvare prirode i publici poklonila predstavu Adam

U srijedu 22. svibnja na Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i svjetski Dan bioraznolikosti Javna ustanova – Međimurska priroda je u Centru za kulturu “Rudar” u Murskom Središću organizirala prigodan program. U prvom dijelu podijeljene su nagrade za najbolje mlade čuvare prirode te je dodijeljeno posebno priznanje za ogroman doprinos razvoju ustanove. Nakon kratkog video filma o održavanju stabla Platane u Nedelišću koje je najstariji zaštićeni prirodni objekt u Međimurju prigodne riječi uputili su brojnim posjetiteljima ravnatelj Javne ustanove Siniša Golub i gradonačelnik Dražen Srpak.

Nagrade za najboljeg čuvara prirode dobile su učenice OŠ Sv. Martin na Muri Stela Vuković i Nina Nemet. U njihovo ime nagrade su primile  mentorice Maja Goričanec i Ksenija Perčić. Učenice su nagrađene za svoj trud i nastojanje edukacije svih oko sebe o važnosti utjecaja poljoprivrede na prirodu te raznim mogućnostima unaprijeđena proizvodnje hrane.

Desetogodišnja Nela Posavec također je dobitnica nagrade za mladog čuvara prirode jer je već prošle godine krenula u praćenje populacije jelenka u šumi Črep u Nedelišću.

Danica Kovačić dobitnica je posebnog priznanja
Danica Kovačić dobitnica je posebnog priznanja

Danica Kovačić primila je posebno priznanje za ogroman doprinos razvoju Javne ustanove Međimurska priroda, a priznanje joj je uručio gradonačelnik Dražen Srpak.

Adam u Središću (47)_resize

Drugi dio program bio je u znaku kazališne predstave. Predstava ADAM ostvarena je u koprodukciji JU Međimurska priroda i Kazališne družine Štolcer. Premijerno je odigrana u Prelogu na Festivalu kazališnih amatera gdje je odabrana za državnu smotru u Vodicama. Dramu je napisala Kristina Štebih, režirao je Dejan Buvač, izvrsnu glazbu napisao Bojan Miljančić, a u predstavi uz Štolcerov glumački ansambl sudjeluju i plesačice Studia suvremenog plesa Teuta koje je pripremila njihova voditeljica i koreografkinja Nikolina Mekovec.

Predstava dojmljivo propitkuje odnos čovjeka i prirode kroz problematiku gigantskog hrasta iz šume Murščak oko kojeg nastaje sveopći grabež. Svi ga svojataju i žele ga prodajom unovčiti. Snažna je to predstava slojevitih likova i crtica obiteljskog života i suživota, koja odašilje jake ljudske poruke. Štolceri su odličnom izvedbom ponovo potvrdili kako su odavno nadišli razinu amaterizma.

Na kraju predstave posjetitelji su na dar primili plakat Godina bijele rode i Predstava ADAM.

foto: rr

Publiku je oduševila plesna imitacija stabla Adama. Dio pogledajte u nastavku:

Ostavi komentar