Josip Horvat Majzek: Priča o dobravskoj pumi ne drži vodu!

Mario Mikulan i Josip Horvat Majzek
Mario Mikulan i Josip Horvat Majzek

Minulih dana policija je teren na području Velikog Pažuta pretraživala iz zraka dronom kako bi pokušala zapaziti nepoznatu životinju.

Zadnjih nekoliko tjedana velika medijsku prašinu podigla je prisutnost nepoznate životinje na području Velikog Pažuta. Sumnja se da se radi o pumi. Vijest su prenijeli svi lokalni i državni mediji. Kako pisani tako i elektronski. Minulih dana policija je teren na području Velikog Pažuta pretraživala iz zraka dronom kako bi pokušala zapaziti nepoznatu životinju. Tokom noći, policija je s članovima Lovačkog društva „Fazan“ nadgledala područje s  uređajima za noćno promatranje.
Danas, 03.06.2021. članovi lovačkog društva „Fazan“, policija i članovi HGSSa pretražili su još jednom teren Velikog Pažuta. Nakon pretrage, okupili su se u prostorima lovačkog društva „Fazan“. Uz prezentaciju materijala snimljenog dronom, analizirali su viđeno na terenu minuli tjedan.

Priča o pumi “ne drži vodu”

Pridružio im se i Josip Horvat Majzek, biolog, prirodoslovac i fotograf, poznat po nekoliko fascinantnih knjiga o prirodi.
– Mislim da priča o pumi na ovom području „ne drži vodu“. Po navodima, ona je viđena 02.05.2021., tj. prije 32 dana. Da bi se prehranila, ona mora svaki drugi dan uhvatiti i pojesti životinju veličine košute. Mi pretragom terenu nismo našli ostatke ni jedne životinje. Isto tako nije bilo dojave mještana o nađenoj strvini. S druge strane puma bi trebala biti pitoma tj. odrasla u ljudskom okruženju. Ona kao takva nije navikla na životu divljini i vjerojatno bi se približila naseljima u potrazi za hranom, a nije bilo nikakvih dojava da je nepoznata životinja viđena u naseljima. Ne vjerujem da je nepoznata životinja u kojoj se u zadnjih nekoliko tjedana priča u medijima puma.

Predsjednik Lovačkog društva „Fazan“ Mario Mikulan, izradio je zadovoljstvo reakcijom svih mjerodavnih službi na vijest o prisutnosti nepoznate životinje.
– Bila puma prisutna ili ne na našem području ili ne, zadatak svih nas je pretražiti područje i osigurati sigurnost naših građana. Kao domaćin, zahvaljujem se policiji i članovima HGSSa s kojima smo minuli tjedan intenzivno pretraživali područje. Nismo našli nikakve tragove nepoznate životinje i nadam se da je procjena da je nema na našem području točna.

Izgleda da je priča o „dobravskoj pumi“ ipak samo priča. Tko je u pravu, oni koji tvrde da su je vidjeli ili oni koji tvrde s obzirom na viđeno na terenu i gore nabrojene argumente tvrde da je nema, pokazat će vrijeme. 

Izvor: općina Donja Dubrava

Ostavi komentar