Jeste li znali: Tvrtka Šestan-Busch najveći je europski proizvođač protubalističkih kaciga

Šestan-Busch d. o. o. je poduzeće za proizvodnju plastomernih i kompozitnih proizvoda sa sjedištem u Prelogu, nastalo 1995. spajanjem poduzeća Koplast-Šestan i Busch GmbH sigurnosni sistemi iz Gütersloha u Njemačkoj.

Poduzeće Koplast-Šestan, osnovano 1984., bavilo se proizvodnjom plastomernih dijelova za sportsku obuću proizvođača Adidas, Nike i Puma do raspada SFRJ i gubitka tržišta, nakon čega se preusmjerilo na proizvodnju jarbola za zastave. Tijekom Domovinskoga rata proizvodilo je dijelove za minsko-eksplozivna sredstva za potrebe MORH-a, a 1994. je u suradnji s poduzećem Busch započelo proizvoditi protubalističke kacige, isprva za potrebe HV-a, a potom i za svjetsko vojno tržište.

Danas poduzeće Šestan-Busch proizvodi stotinjak modela kompozitnih protubalističkih kaciga od aramidnih vlakana Twarona i Kevlara, patentiranim postupkom kojim se balistička svojstva poboljšavaju za 50%, s pomoću strojeva, preša i kalupa vlastite konstrukcije. Namijenjene su vojsci (npr. kacige posebno niska profila opremljene komunikacijskom opremom za hrvatska oklopna vozila), policiji (npr. kacige s ugrađenim plinskim maskama i vizirima) i pirotehničarima. Odjel za istraživanje razvio je i patentirao kacigu bez vijaka te unutarnju opremu za kacige nazvanu Shoteck.

Poduzeće proizvodi i zaštitnu policijsku opremu (palice i štitovi), dijelove minsko-eksplozivnih sredstava te sredstva za osobnu biološko-kemijsku dekontaminaciju. Osim u Prelogu, gdje je zaposleno 60-ak radnika te se proizvede 150 000 kaciga na godinu, proizvodni i servisni pogoni nalaze se u Njemačkoj (strojevi i kalupi za proizvodnju kaciga), Češkoj (remont kaciga za njemačku vojsku), Italiji (proizvodnja policijskih palica i štitova) i Rusiji (proizvodnja kaciga za rusko tržište).

Većinu svojih proizvoda (98%) Šestan-Busch izvozi u 60-ak svjetskih zemalja i najveći je europski proizvođač protubalističkih kaciga.

Izvor: Hrvatska tehnička enciklopedija 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE