15.3 C
Čakovec
Utorak, 23 svibnja, 2023

Jedna žena ozlijeđena u teškoj nesreći trenutno na operaciji u čakovečkoj bolnici

Nakon što je kod varaždinske Opće bolnice održao konferenciju za novinare, ministar zdravstva Vili Beroš zaputio se u Županijsku bolnicu Čakovec.

Ministar Beroš obišao je ozlijeđene osobe nakon čega je, zajedno s doktoricom Renatom Čulinović Čaić i ravnateljem bolnice Igorom Šegovićem, dao izjavu za medije.

– Ovdje je situacija nešto bolja, zaprimljene su dvije putnice. Jedna koju smo posjetili je u jedinici intenzivnog liječenja, no međutim nema teške tjelesne, po život opasne ozljede. S njom smo komunicirali, zahvaljujem ravnatelju i ekipi iz bolnice koja je organizirala i prevoditeljicu. Kao što sam već i rekao, od nevjerojatne je važnosti kad čujete materinji jezik, tako da u tom smjeru postupamo. Isto tako organizirana je psihološku pomoć. Kolegica koja je dežurna to može reći, o kojoj vrsti ozljeda se radi. U svakom slučaju pružamo maksimalnu zdravstvenu zaštitu u okvirima mogućeg, a to je dosta. U kontaktu sam s poljskim kolegom koji danas dolazi oko 15:00 u Zagreb te ćemo zajedno obići neke od hospitaliziranih putnika koji su stradali u ovoj nesreći.

Foto: Zlatko Vrzan

– Reakciju hitnih službi mogu samo pohvaliti jer kao što se i jutros čuli, za 13 minuta je prvi tim hitne medicinske pomoći iz Novog Marofa stigao na lice mjesta. Nakon toga je uslijedila intervencija od 16 timova iz različitih županija, uz to i sve druge hitne službe poput policije, vatrogasaca, službenika djelatnika civilne zaštite, ophodnje hrvatskih autocesta. Svi su bili maksimalno moguće aktivni i evo, vjerujem da kao i zadnji puta, u slučaju teškog ozljeđivanja da ćemo pružiti promptnu pomoć svima koji je trebaju i da neće biti onih kojima je bilo moguće pružiti zdravstvenu pomoć, a da nije pružena. Međutim preminulo je 11 osoba na licu mjesta, još jedna osoba tijekom dijagnostike u KBC Zagreb. U KBC-u Zagreb je također teško ozlijeđena još jedna osoba koja je na operaciji. Očevid je još u tijeku i svi elementi će biti poznati nešto kasnije. Radimo maksimalno što je u ovom trenutku moguće, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Foto: Zlatko Vrzan

– Gospođa koja je u intenzivnoj je stabilno, hvala Bogu nema po život opasne ozlijede. Nema ni ova druga gospođa, mlađa, koja je trenutno u operacijskoj sali, mi smo angažirali i pripravnog kirurga te je i drugi, dežurni mlađi, zajedno s njim. Ja sam ostala ako bi trebalo još nekoga zbrinjavati. Gospođa ima otvoreni prijelom potkoljenice i bit će to riješeno maksimalno adekvatno, profesionalno, stručno po svim standardima liječenja i za sada je ona stabilno, poručila je doktorica Renata Čulinović Čaić.

Foto: Zlatko Vrzan

– Zdravstveni sustav Republike Hrvatske je pokazao da je spreman za sve izazove, hitne službe su vrlo brzo reagirale. Sve bolnice su se vrlo brzo spremile, mi u Županijskoj bolnici Čakovec smo reagirali čim smo doznali da postoji nesreća. Svi su bili spremni, na kraju smo primili dvoje pacijenata, ali bili smo spremni za više ako treba i pružimo pomoć svim pacijentima i našim kolegama iz Varaždina i drugih bolnica ako treba, rekao je ravnatelj bolnice Igor Šegović.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,508FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE