Izvoz kupinovog vina koči državna administracija

kupine
Berba kupina na imanju obitelji Črnčec

Kupina je prije 15-tak godina u Međimurju bila itekako popularna i bilo je podosta uzgajivača, ali i prerađivača, naročito kupinovog vina. Ono je, naime, zahvaljujući svojoj blagotvornosti na ljudski organizam doživjelo pravi bum. Ali kako to obično biva kod nas, sve što brze plane, još brže se i ugasi. Shodno tome, danas je broj većih proizvođača voćnih vina spao na brojku 3. Među njima je i obitelj Radovana i Mirjane Črnčec iz Nedelišća koja se tim poslom bavi već 17 godina. I ne samo to, već su i jedini koji proizvode šest vrsta vrhunskih voćnih vina koja svoju kvalitetu dokazuju na izložbama i sajmovima. Uz vino od kupine i maline, proizvode i vino od ribiza, višnje i šljive, a posljednjih godina i od aronije. To su ujedno i voćne vrste koje njeguju i uzgajaju u svom voćnjaku koje se proteže na oko 2 ha. 

Plodovi su zreli, fini i slatki što garantira dobru kvalitetu voćnih vina

Vlaga o kojoj pišemo u posljednje vrijeme u našim novinama malo se osjeti i u nasadima bobičastog voća. No, ako se bobice ubiru kako zriju, nema nekih većih problema. Barem ih nema obitelj Črnčec koja ovih dana intenzivno bere kupinu i malinu za svoja vina.

– Dakle, berba mora biti učestala jer ni kupine ni maline ne zriju odjednom, već ih se mora brati više puta – objasnila nam je Mirjana Črnčec koju smo zatekli u berbi kupina u njihovom voćnjaku u Pribislavcu.

Kaže da su plodovi zreli, fini i puni slatkog sočnog soka što garantira dobru kvalitetu voćnih vina. Uz tajnu obiteljsku recepturu koja počiva na istom principu kao i vino od grožđa, bitna je i brza prerada, odnosno poštivaju načelo – iz voćnjaka u prešu.

– Prvoklasno voće ubrano ujutro odmah ide u proces prerade. Drugim riječima, prerada počinje istog dana već oko podneva. Mošt potom polako vrije, pretvara se u vino te se nakon mjesec dana prvi put pretače. Slijedi stabilizacija i filtracija i već 3-4 mjeseca poslije mlado vino spremno je za tržište.

Ono pravo vino svoju karakterističnu finoću, gustoću i punoću okusa i mirisa postiže s godinu dana stajanja. I zato vrijedi da vino što duže stoji. 

Voćna vina su vrlo popularna u zadnje vrijeme.

U Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Češkoj i još nekim zemljama voćno vino nalazi na velik broj uživalaca. Nažalost, kod nas to ipak još nije slučaj iako se, primjerice, kupinovo vino može kupiti na gotovo svakom domaćem sajmu. No, ne kupuje se kao desertno vino, već kao vino koje ima pozitivan učinak na naše zdravlje. Doduše, kupina je pogodna za proizvodnju težih vina, analognih tzv. medicinskim vinima. Shodno tome, kupuju ga i piju slabokrvne, rekonvalescenti te starije osobe jer sadrži mnogo provitamina A, P, E, cijelu grupu vitamina B, folnu kiselinu, H vitamin (biotin), K5, niacin. 

Slabokrvnost i niski tlak potakli su i Črnčecove na proizvodnju kupinova vina koje se nekoliko grmova proširilo na pravu plantažu.

– To je za nas malu obitelj sasvim dovoljno i ne mislimo se širiti. Prodajemo na početku sezone nešto voća u svježem stanju, dok glavnina ide u preradu. Ne stignemo se baviti ni proizvodnjom pekmeza i sokova jer je poprilični interes za vinima.

Svoje proizvode uglavnom prodaju na kućnom pragu, diljem Međimurja i Varaždinske županije te nešto malo oko Zagreba i Dalmacije. Europsko tržište također je željno voćnih vina, ali ne da im se gubiti vrijeme i novac s našom birokracijom.

Obavezne analize i dvostruka mjerila

S obzirom na tržnu orijentaciju, vino svake godine podliježe obaveznoj analizi koju obavljaju u Zagrebu.

– Sva naša vina tada dobivaju certifikat, odnosno odobrenje da se mogu staviti na tržište. Certifikat znači da je vino potpuno zdravo, da je prošlo organoleptičku i kemijsku analizu.

Zanimljivo je kako je taj certifikat dovoljan za naše tržište, ali ne i za tržište EU. Naime, žele li izvesti vino, moraju još jedanput vino dati na analizu, nabaviti europalete te posebnu, dvostruku kartonsku kutiju. Osim što sve to skupa zna potrajati i do 4 tjedna, jednostavno im predstavlja i gubitak novca, ali i živaca jer ne žele povećavati cijenu svog vina.


Ostavi komentar