Izvještajna skupština VZPO Donji Kraljevec-Goričan

DVD-Goričan-proslava-sv.-Florijan4
DVD Goričan

U petak 19. travnja u prostorima multimedijalne dvorane Doma kulture u Goričanu održana je Izvještajna godišnja skupština Vatrogasne zajednice područja općina Donji Kraljevec-Goričan. Domaćini ove skupštine bili su DVD Goričan i općina Goričan. Uz prisutne predstavnike dobrovoljno vatrogasnih društava ove zajednice, skupštini su prisustvovali i zapovjednik VZMŽ i zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj te načelnici općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i općine Goričan Mario Moharić.

U VZPO Donji Kraljevec-Goričan djeluje sedam DVD-a, od toga su dva u kategoriji centralnih društava a to su DVD Donji Kraljevec i DVD Goričan, te pet u kategoriji ostalih društava a tu su DVD Donji Hrašćan, DVD Donji Pustakovec, DVD Hodošan, DVD Palinovec te DVD Sveti Juraj u Trnju.

Ovom skupštinom završio je niz u kojom su dobrovoljna vatrogasna društva ove zajednice zbrojila rezultate u protekloj godini te najavili aktivnosti za tekuću godinu.

Predsjednik Vatrogasne zajednice područja općina Donji Kraljevec-Goričan je Marijan Blažeka a zapovjednik je Franjo Jančec.

Izvješće o radu Vatrogasne zajednice područja općina Donji Kraljevec-Goričan dao je zapovjednik Franjo Jančec te istaknuo da je u zajednicu uključeno 356 muških te 78 ženskih članova starijih od 18 godina i 158 članova podmadka i mladeži .

Stručni sastav izgleda ovako:

-bez temeljnog ispita -102 člana

– sa zvanjem vatrogasca- 145 člana,

– vatrogasaca 1 klase – 79 člana,

– vatrogasnih dočasnika 34 člana;

– vatrogasnih dočasnika 1 klase – 33 člana,

– vatrogasnih časnika – 18 člana,

– vatrogasnih časnika l klase – 17 člana

– viših vatrogasnih časnika l klase- 3 člana

– počasnih časnika – 3 člana

Intervencija na području VZPO Donji Kraljevec-Goričan u 2018. godini bilo je ukupno 22 a od toga u općini Donji Kraljevec ukupno 16 intervencija a u općini Goričan 6 intervencija od toga: požar građevine 3, prometala nesreća 1, otvoreni plamen 7, tehničke intervencije 6 i ostale intervencije 5.

Dana 14.07.2018.godine održana je zajedničko pokazna vježba pod nazivom KERBEK 2018, gdje su sudjelovala sva društva naše VZPO Donji Kraljevec- Goričan sa ukupno 42 vatrogasaca uz prisustvu interventnog tima ekipe Crvenog križa.

Dana 19.05.2018. godine u Donjem Hraščanu održano je natjecanje VZPO Donji Kraljevec- Goričan za pomladak i mladež. Ovo natjecanje je bila uvertira za županijsko vatrogasno natjecanje u Palinovcu a u dvije kategorije su ekipe iz DVD Palinovec bile županijski prvaci.

Dana 13. lipnja 2018. godine u Hodošanu bilo je održano vatrogasno natjecanje seniora VZPO Donji Kraljevec- Goričan.

Po tri prve ekipe iz svake kategorije stekle su pravo nastupa za županijsko natjecanje koje je bilo održano u Štefancu 07.07.2018.godine, gdje smo postigli zapažene rezultate. U kategoriji Žene A 2.i 3.mjesto, Muški A 2 i 3.mjesto i Muški A i Muška B 3 mjesto, pehare su osvojili DVD Donji Pustakovec jedan i DVD Palinovec 4.Vatrogasni veterani iz naše zajednice su se također natjecali u Palovcu.Planove za ovu godinu također je predstavio predsjednik Vatrogasne zajednice područja općina Donji Kraljevec-Goričan Franjo Jančec.

U prigodnom obraćanju, načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, istaknuo je važnost organiziranog, opremljenog sustava zaštite od požara za sigurnost ljudi i imovine. Općina financira vatrogastvo iz svog proračuna prema obavezi mogućnostima a novac se troši se na opremanje, izobrazbu, školovanja i podizanje spremnosti. Općina će i dalje financijski podupirati dobrovoljno vatrogastvo na svom području, posebice vodeći računa o nabavci opreme. Također je naglasio da je općina napravila projekt obnove vatrogasnog doma u Palinovcu te ga dva puta prijavila na natječaje ali oba puta nisu uspjeli proći.

U prigodnom obraćanju, načelnik općine Goričan Mario Moharić, istaknuo je da je općina Goričan kupila prostor PZ Čakovec u kojem planira napraviti moderan vatrogasni dom te preseliti vatrogasce iz prostorija Doma kulture u taj prostor kad bude sve gotovo. Također je istaknuo da općina financira vatrogasno društvo iz proračuna općine, te da će projekat novog vatrogasnog doma te financiranje izgradnje prijaviti na natječaje iz europskih fondova koji počinju u 2021.godini.

Okupljenima se prigodno obratio i Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj te istaknuo o važnosti rada zajednice, suradnje između vatrogasnih društava te pomoći u slučaju bilo kakvih požara ili intervencija. Također se osvnuo i ma prijedlog novog Zakona o vatrogastvu koji je radna skupina pripremila za prvo čitanje u Sabor.

Nakon kratkih obraćanja prisutnih predstavnika vatrogasnih društava, predsjednik DVD Goričan Christijan Plakalović pozvao je sve prisutne na mali domjenak te naglasio da slijedeće druženje članova zajednice 04.05.2019. godine u Goričanu prilikom proslave dana vatrogasaca i nebeskog zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana na svetoj misi kod kapele Sv. Florijana na „bregu“.

Tekst: Tomislav Gudlin

Foto: Tomislav Gudlin

Ostavi komentar