15 C
Čakovec
Nedjelja, 3 rujna, 2023

Izložba Zavičajni autori iz fundusa MMČ za 40 godina Centra za kulturu Čakovec

Centar za kulturu Čakovec stavi 40 godina postojanja na dan 4.11. kada je 1981. predan zahtijev za upis u registar.

Zgradu Centra za kulturu projektirao je dipl. arh. Ivan Petrović. Unutrašnjost su osmislili akademski umjetnici Mihael Štebih (kameni mozaik), Slobodan Simić (figurativna) i Roko Štokić (apstraktna freska).

Centar je svečano otvoren 29. studenoga 1981. godine uz koncert Zagrebačkih simfoničara i Zbora Radio-televizije Zagreb pod ravnanjem Igora Kuljerića. Prva kazališna predstava odigrana je dva mjeseca kasnije – bila je to dramatizacija Krležinog romana Banket u Blitvi u izvedbi zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Georgija Para.

Najdulju tradiciju imaju Tribina Čakovec četvrtkom i Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski.

Kao dvije vodeće kulturne institucije u gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, Muzej Međimurja i Centar za kulturu Čakovec uspješno surađuju dugi niz godina. Povodom obilježavanja četrdeset godina djelatnosti Centra za kulturu, u njegovom Izložbenom prostoru predstavljena su likovna djela iz fundusa Muzeja Međimurja koja su izradili umjetnici rođenjem, životom ili radom povezani s ovim krajem.

Na izložbi su izložena 22 rada Ladislava Kralja Međimurca, kipara i keramičara Luje Bezeredija, Marije Zidarić, Pavla Vamplina, Josipe Vojtjehovski, Priske Kulčar, Roka Štokića, Josipa Grgevčića, Slobodana Benkovića – Boča, Roberta Wrane, Pavle Vojković, Gabrijela Horvata, Marike Šafran Berberović i Slobodana Simića

Veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti kao i brojni studenti odazvali su se na otvorenje izložbe i proslavu rođendana Centra za kulturu Čakovec. Postav izložbe je osmislila Erika Nađ jerković a predgovor katalogu i otovorenje izložbe je vodila Maja Žvorc. Na samom otvorenju okupljenima su se obratili Marina Kukolić voditeljica izložbenog prostora, Romano Bogdan ravnatelj CZK, Ljerka Cividini gradonačelnica Čakovca i Maša Hrustek Sobočan ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Izložbu možete pogledati sve do 6.12. i uživati u djelima koja su nam ostavljena u nasljeđe od velikana slikarstva poteklih iz Međimurja.

Galeriju pogledajte ovdje (Izložba)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE