Izložba Mostovi prijateljstva Čakovec – New York – Sarajevo

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec 27.5. otvorena je izložba sarajevskih umjetnika Adina i Mije Hebib. Mostovi prijateljstva povezuju tri grada: Sarajevo mjesto života i stvaralaštva Adina, New York trenutno prebivalište njegove kćeri Mije i Čakovec kao poveznica i mjesto prijateljstva. Izložbu je upotpunio i frontmen Crvene jabuke Dražen Žerić Žera

Izložen je velik broj radova različitih formata i bogatog kolorita kao i dizajnerski nakit.

Ekspresionist svjetskoga glasa Adin Hebib ove godine obilježava četrdeset godina umjetničkoga stvaralaštva. Izlagao je na brojnim izložbama diljem svijeta, a njegova djela krase mnoge svjetske zbirke. Izložbom Mostovi prijateljstva: Čakovec – Sarajevo – New York po prvi se put predstavlja čakovečkoj publici pružajući uvid u pokretačku snagu i bit svojega stvaralaštva.

Izložena djela pripadaju tematski različitim ciklusima, no svima je zajednički umjetnikov prepoznatljiv likovni izričaj koji se temelji na jakome koloritu i gustim nanosima boje. Autorova namjera pritom nije samo predočiti motiv kojim se likovno poigrava, već prenijeti svoj doživljaj viđenoga i izazvanu emociju. Živopisne boje prelijevaju se preko platna i prelaze na okvir, čime negiraju nametnute granice slike kao likovnoga predmeta i zadiru u sferu promatračā.

Motivi zastupljeni na radovima povezani su s crticama iz umjetnikova života, no njihovom reinterpretacijom Hebib im daje više, univerzalno značenje. Tako križu, simbolu kršćanstva, pridodaje simboliku nedaća i iskušenja koje život postavlja pred svakoga čovjeka. Emocionalni naboj slika sugerira da je umjetnikov čovjek dovoljno jak da taj teret i izdrži. Mostarski most, simbol autorova rodnoga grada, pak postaje spona koja povezuje osobe, društva, kulture i religije, nadilazeći njihove različitosti. Umjetnik varira, nadopunjuje ili apstrahira motiv mosta, no uvijek ostavlja njegovu prepoznatljivu formu. Čak i njegovi aktovi nisu puke studije ženskoga tijela, već svjedoče o snazi i postojanosti koju umjetnik prepoznaje u ženama.

Radovi Adina Hebiba upotpunjeni su unikatnim nakitom umjetnice Mie Hebib. Naušnice, ogrlice i prstenje pročišćene su forme koja je svedena na crtež žicom odnosno linijski istanjene plohe. Izrađen od plemenitih kovina, nakit Mie Hebib ručno je oblikovan tolikom pedantnošću te osjećajem za kompoziciju i skladnost da u potpunosti opravdava već dodijeljen mu status kiparskih minijatura.

 Maja Žvorc, mag. hist. art.

Galeriju pogledajte ovdje (Hebib)

Foto:Mario Golenko

Ostavi komentar