Izdašne donacije Rotary kluba Čakovec tamo gdje je bilo najpotrebnije

Damir Šafarić. Mladen Letina, Tomislav Novinščak, Franjo Kiš
Damir Šafarić. Mladen Letina, Tomislav Novinščak, Franjo Kiš.

Godina, koju obilježavaju opća ugroza pandemijom koronavirusa i katastrofalni potresi, dosad je najizdašnija donacijama i humanitarnim djelovanjem Rotary kluba Čakovec. Kad je bilo najpotrebnije, za rasplamsavanja epidemije u prvom valu u proljeće, rotarijanci su donirali veće količine zaštitnih sredstava Županijskoj bolnici i Domu zdravlja Čakovec, te organizaciji Crvenog križa Čakovec. Vlastitim sredstvima i prilozima svojih prijatelja nabavili su različita pomagala, koja su kod nas bila deficitarna. Ponajprije maske različitih tipova, zaštitne vizire, jednokratne rukavice i dezinficijense, u vrijednosti većoj od 50.000 kuna. Uz sufinanciranje hrvatskog rotarijanskog Distrikta županijskoj bolnici Čakovec donirali su termografsku kameru, vrijednu 40.000 kuna, koja je instalirana na ulazu u bolnički krug.

Ove zime odazvali su se i pozivu Županijske bolnice za prikupljanje dodatne financijske pomoći za nabavku potrebite antivirusne zaštite i opreme za novoformirani bolnički respiracijski centar, te uplatili 10.000 kuna.

Dosad je Rotary klub Čakovec u novcu i opremi Županijskoj bolnici Čakovec donirao više od 120.000 kuna. Povrh pomoći u borbi protiv koronavirusa, Rotary klub Čakovec je za Županijsku bolnicu nabavio i uređaj za liječenje djece s respiratornim smetnjama za bolnički Odjel pedijatrije u vrijednosti 37.000 kuna, a dio donacija prikupljen i uz pomoć međimurskih vinara iz udruge Hortus Croatia.

Rotary klub Čakovec provodi akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć stradalima u katastrofalnom potresu na Banovini. Članovi i njihovi prijatelji dosad su skupili 60.000 kuna. Dio tog novca udružen je sa ostalim hrvatskim rotarijanskim klubovima na razini Distrikta 1913. S tako prikupljenih ukupno 1,5 milijuna kuna, stipendirat će se 300 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja. Sam čakovečki klub novčano je pomogao nekoliko sisačkih i petrinjskih obitelji, a ostatak novca usmjeriti će za nabavku opreme dječjim ustanovama iz Petrinje.

Rotarijanci su se uključili i u humanitarnu akciju pomoći obitelji Pilić, koju je pokrenula Općina Orehovica. Mlada obitelj započela je s gradnjom kuće, koja je zastala kad je smrtno stradao suprug i otac Martin, a supruga Arijana ostala sama s dvije male kćerkice. Rotary klub Čakovec odlučio je donirati namještaj i opremu za dječju sobu. Pritom mu se pridružila i tvrtka Hespo iz Preloga i donirala madrace. Čakovečki rotarijanci pomogli su i mladoj Luciji Fleten iz Preloga, koja je nesretnim slučajem ostala bez jedne noge. Da ponovno stane na obje noge, za potrebite medicinske zahvate i specijalnu protezu bilo je potrebno sakupiti 70.000 eura. Akcija je u potpunosti uspjela. Rotary klub Čakovec pridružio se brojnim dobročiniteljima s iznosom od 8.000 kuna. U svom iznimno raznovrsnom humanitarnom djelovanju, čakovečki rotarijanci su Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec nabavili instrumente za dijagnostiku i procjenu poremećaja iz spektra autizma u djece. Donacija je sufinancirana potporom hrvatskog rotarijanskog Distrikta, a vrijedna je 38.800 kuna.

Bez obzira na izazove, prioritete, uz niz akcija koje provode u Međimurju od onih najmlađih pa do najstarijih, ovo je još jedna od potvrda u kojem članovi Rotary kluba Čakovec razmišljaju globalno, a djeluju lokalno što je ujedno i sama misija Rotary klubova u svijetu.

Ivica Žišković, Rotary klub Čakovec

 

 

Ostavi komentar