15.6 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Iza svakog uspješnog sportaša stoji aktivna mama

Posljednjih nekoliko desetljeća fizička je aktivnost kod djece u padu, a istodobno je s tim broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom u porastu, donosi miss7mama

Zato je bavljenje sportom vrlo važno za zdravlje djeteta, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. No ono što je još važnije jest da se sportske navike steknu u što ranijoj dobi, a dobro je poznato kako djeca najbolje uče promatrajući svoje uzore, koji su kod manje djece – roditelji. Majke uče djecu o važnosti vježbanja

Istraživanje provedeno među više od 550 majki i njihove djece pokazalo je da je razina fizičke aktivnosti majke i djeteta usko povezana, posebno u slučaju četverogodišnjaka. To znači da su djeca čije su mame vježbanje stavile visoko na listu prioriteta bila fizički aktivnija tijekom dana.

No također se pokazalo da 53% mama provede samo 30 minuta u fizičkoj aktivnosti jedanput na tjedan, a preporuka je barem 150 minuta. 

Važnost vježbanja kod roditelja nije ograničena samo na vrijeme nakon djetetova rođenja. Istraživanje Sveučilišta Južne Karoline pokazalo je da će djeca čije su mame vježbale u vrijeme trudnoće postići bolje rezultate u testovima motoričkih sposobnosti, što je posebno izraženo kod djevojčica, koje inače u ovoj dobi u motoričkim testovima blago zaostaju za dječacima.

Osim toga, rezultati su pokazali da će se još u majčinu trbuhu bebino srce bolje razviti, što znači da fizička aktivnost pridonosi kardiovaskularnom zdravlju trudnice, ali i njezine bebe.


Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE