Ivica Lesjak: Preuzeo zapušteni šljivik i obnovio ga s obitelji

Ivica Lesjak iz Pribislavca šezdesetdvogodišnji je umirovljenik koji je u proljeće silom prilika krenuo u uzgoj šljiva sa svojom obitelji. Prije nekoliko godina Ivica je bio vlasnik prijevozničke firme, a sada je njegov posao preuzeo sin. No kako posao baš ne ide najbolje, odlučio je sa svojom obitelji krenuti u uzgoj šljiva. Preuzeo je tako stari, zapušteni, šljivik u predjelu zvanom Berek u kojem se nalazi oko 2700 stabala šljiva različitih sorti.

Uzgaja pet sorti šljiva

U šljiviku uzgaja pet vrsti šljiva: čačanku rodnu, čačanku ljepoticu, čačanku najbolju, čačansku ranu i američku sortu šljive kalifornija plava. U šljiviku mu pomažu supruga, sinovi Igor, Filip i Ivan te unuci. Svi zajedno vole boraviti na svježem zraku te im radovi na otvorenom ne predstavljaju nikakav problem pa ni za velikih vrućina i sparina koje su nam počele kucati na vrata.

-Uzeli smo u najam šljivik koji je bio zapušten nekoliko godina. Šljive nam još ne daju rod u punom “šusu” jer su čak četiri godine bile prepuštene same sebi. Prijašnji vlasnici voćnjaka nisu ga obrađivali, a sada je to došlo na naplatu no pokušavamo ga svim silama “staviti u red”- kazao nam je Ivica kojeg smo zatekli u voćnjaku gdje je sa svojom obitelji pomno uređivao stari šljivik koseći travu.

Ova godina nije baš bila najbolja za šljive. Plodove je dosta uništila tuča koja je padala do sad u nekoliko navrata, ali se nadaju da se to neće ponoviti. Tek druge godine očekuju veći urod šljiva. Svjestan je da na vremenske uvjete ne može utjecati, no to nije razlog da odustane od uzgoja šljiva.

Vidi perspektivu u uzgoju šljiva

– Bolje da to radimo, nego da mi djeca otiđu u Irsku. Budućnost i perspektiva  je tu, samo je trebamo znati iskoristiti. Hrvati ukupno ne proizvode ni osam posto potreba šljiva. Sve ostalo uvozimo iz drugih zemalja Europe i svijeta. Nama svega nedostaje, i povrća i voća, a Bog nas je podario bogatom zemljom – istaknuo je u razgovoru Pribislavčanin koji se u mirovini krenuo baviti poljoprivredom.

Plodovi šljiva sazrijevaju od sredine srpnja do listopada, ovisno o sorti. Rane sorte već su pobrali, ali prava berba tek slijedi pa su skoro svakog dana u šljiviku. Za sad šljive prodaju na kućnom pragu jer je rod bio mali s obzirom na to u kakvom su ih stanju zatekli.

Kako ističe, nema  ih u dovoljnoj količini s obzirom na potražnju. Naglasio je da su Međimurci veliki potrošači šljiva. Od šljiva najčešće rade rakiju i džemove, a Ivica, za svoje potrebe, kod kuće proizvodi rakiju od šljiva.

– Znate kakva je danas situacija, penzići moraju i u mirovini raditi ako žele preživjeti. Tako nam nije ništa drugo preostalo nego si naći dodatan posao kojim ćemo popuniti kućni budžet. Bolje da to radim nego da odem u kontejner. Oni su ionako već svi zauzeti – zaključio je dobro raspoloženi Ivica.

( foto: Zlatko Vrzan)

Ostavi komentar