Ivica Kordiš: Bojimo se za djecu, zmije i štakori nam ulaze u dvorište!

Ivica Kordiš
Ivica Kordiš

Na području općine Selnica nalazi se preko tristotinjak zapuštenih zemljišta na kojima raste korov, drveće te se stvara nered koji nije po volji ostatku lokalnog stanovništva i koji s tim neredom mora živjeti.

Jedan od najvećih razloga zašto te parcele ostaju zapuštene je odlazak cijelih obitelji u inozemstvo pa se jednostavno više nitko ne brine o toj zemlji odnosno parceli. No postoji i dosta slučajeva gdje pojedinci i po primitku opomene, upozorenja pa i kazne jednostavne ne žele počistiti “zeleni džumbus” na svojim parcelama.

Kakvo je stanje na terenu, upitali smo Mladena Kutnjaka, komunalnog redara u Selnici, koji na tom mjestu radi nešto malo više od dvije godine. Komunalni redar kazao nam je da prvo izda dvije opomene, potom upozorenje, a naposljetku kaznu koja u tom slučaju iznosi 200 kuna, dok se kasnije ona može povećati. Ako sav taj postupak ne rezultira čišćenjem parcele od strane vlasnika, postupak se ponavlja sve dok se ne dođe do suda.

Mladen Kutnjak
Mladen Kutnjak

– Neki ljudi su jako bezobrazni kad im izdam upozorenje. Znam po danu ponekad izdati i do deset upozorenja. Rok za čišćenje zemljišta je 8 dana, a kada je u pitanju ambrozija, rok je odmah – kazao nam je komunalni redar Kutnjak, kojeg smo zatekli na profesionalnoj kosilici u centru mjesta koju je Općina kupila prije nekoliko mjeseci.

Bojimo se ovdje živjeti

Među mještanima koji se muče sa zapuštenim parcelama je obitelj Kordiš iz Bukovca. Marija, August i njihov sin Ivica već se osam godina bore na kućnom pragu s vlasnikom susjedne parcele, koji svoje zemljište redovito ne čisti pa je obraslo drvećem i trnjem te se pretvorilo u jednu veliku šikaru.

– Iz neočišćene parcele izlaze zmije i štakori. Bavimo se poljoprivredom, imamo krave, svinje i ostale životinje te  nam nije svejedno. Bojimo se za svoju malu djecu koja se igraju u dvorištu – istaknuo je Ivica pokazujući nam obraslo zemljište koje se nalazi tik do njihove obiteljske kuće i staje u kojoj drže stoku.

Sa svojim problemom upoznali su sve nadležne institucije, od Katastra, Geodetskog zavoda Split koji na području Selnice vrši geodetska mjerenja, Šumarskog inspektora pa do Općine Selnica, odnosno njihovog komunalnog redara i selničkog načelnika. No rješenja za njihov problem nema na vidiku ni s jedne strane. Svaka od navedenih institucija ističe da to nije u njihovoj nadležnosti pa se tako vrte u krug već punih  osam godina. Sami priznaju da su nemoćni i da više ne znaju kome se obratiti. Nadaju se da će se po tom pitanju netko možda nešto poduzeti ako medijski istupe. U razgovoru su istaknuli da tako više ne mogu živjeti te su napomenuli da su u potpunosti razočarani što im ni lokalni ni državni sustav ne može pomoći.

 

Ostavi komentar