Ivan Sršan: Raketa nema, a osiguranje “farba pisanice”

Ivanu Sršanu ostao je samo prizemni generator

Pravodobna reakcija s dovoljno kvalitetnih raketa itekako je bila učinkovita obrana od tuče, složni su međimurski “raketari”. Nije bila stopostotna, ali je smanjivala štete.

– Rakete ne da djeluju dobro već fantastično, kaže Ivan Sršan, dugogodišnji raketar iz Belice kojem su protugradne rakete “oduzete” prije par godina, a ostavljen mu je samo prizemni generator za obranu od tuče.

Prema njegovim riječima, u Međimurju od deset lansirnih rampi trenutno djeluje njih 5 ili 6  koje u tučonosne oblake zagrijavanjem generatora šalju srebrni jodid. Točan broj probali smo dobiti u Radarskom centru Varaždin, no oni nam, po strogim uputama iz Zagreba, ne smiju ništa reći, pa čak ni samo broj rampi, a kamoli što drugo?!

Nažalost, rakete su danas otišle u povijest, a u tijeku su igre i nadmudrivanja  jesu li učinkovite ili ne. Ako su već ukinute, gdje je alternativa, odnosno koliko je dostatno ispitivanje njihove učinkovitosti u laboratorijskim uvjetima.

Priču o beličkom raketaru i sustavu obrane od tuče donosimo u tiskanom izdanju aktualnog broja Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 10. lipnja.


Ostavi komentar