Ivan Kovačić: Ni kraljevi ne bi ostali razočarani kvalitetom pečenke

purice
Purice Ivana Kovačića iz Šenkovca šeću slobodno po dvorištu

Blagdanski stol kroz božićno-novogodišnje blagdane, po tradiciji rezerviran je za puricu s mlincima i to po mogućnosti puricu koja je tijekom svog života trčala po dvorištu, kljucala travu, razne gliste i crviće uz naravno kukuruz i ostalu domaću hranu. Iako su naši susjedi iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije uspjeli svoju autohtonu zagorsku puricu i purana zaštititi oznakom zemljopisnog porijekla, zagorske purice, kao najpoznatije predstavnice svog svijeta, šeću i po našim, međimurskim dvorištima. 

Tov purice na starinski način

Naime, kako je već poznato, ljudi se posljednjih godina sve više zanimaju i traže domaće svinje, koze, ovce i perad, uzgojene na tzv. prirodni način dok se klone tovljenika, naročito uz veće blagdane. Slična priča je ovih dana i sa puricama koje dosižu svoju punu zrelost i spremne su za fine pečenke. Uostalom, već je svima znana priča kako su zagorske purice i purane tijekom povijesti naručivali za kraljeve s bečkog i engleskog dvora, gdje su vrijedili za vrhunsku deliciju, a početkom prošloga stoljeća u smjeru Londona, Beča i Graza iz naših krajeva isporučivali su se puni vagoni purećeg mesa. Iz toga su doba sačuvane fotografije na kojima se vide zaklani purani koji vise duž cijele londonske ulice, a čuva ih policija. 

– Naše purice nisu za bečke kraljeve no kad bi ih i tražio koji kralj ne bi ostao razočaran njihovom kvalitetom, pohvalio nam se sa dozom humora Ivan Kovačić iz Šenkovca koji se već godinama bavi uzgojem zagorskih purica i to onih crnih za koje kažu da su nešto rjeđe zastupljene ali su zato najcjenjenije.

Više o svemu pročitajte u aktualnom broju Međimurskih novina.

Ostavi komentar