Ivan i Marta Premuš iz Selnice rasturaju na državnim i županijskim natjecanjima znanja

ivan i marta premuš
Ivan i Marta Premuš iz Selnice foto: Gordan Premuš

Marta i Ivan Premuš  iz Selnice, sestra i brat,  svojim brojnim uspjesima na županijskim i državnim natjecanjima ponos su svojih škola i svoje obitelji.  Marta je učenica sedmog  razreda OŠ Selnica, a Ivan 1. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Marta je ove godine sudjelovala na županijskim natjecanjima iz kemije, hrvatskog i geografije i na Državnom natjecanju iz kemije, te na ekipnom natjecanju Mathema u Koprivnici.

Na Županijskom natjecanju iz hrvatskog bila je 3. (mentorica Dubravka Lajtman-Janči), iz kemije 2. (mentorica Dijana Premuš), a iz geografije 1. (mentorica Damira Marušić).

Na Državnom iz kemije 15., a s Tenom Perhoč i Gabrielom Kontrecom u ekipi osvojili  su 1. mjesto na natjecanju Mathema u kategoriji 7. razreda (mentorica Tanja Perhoč).

Za natjecanja se pripremala na dodatnoj nastavi i kod kuće. Većina učitelja srećom ima razumijevanja za učenike koji idu na natjecanje, ispričala nam je,  te im odgode ili ih oslobode nekih drugih  školskih obaveza. Planira upisati Gimnaziju, ali još ne zna koji smjer.   Odnedavno trenira odbojku u OK Plavi Peklenica, svira gitaru i ukulele te obožava rolanje. Tijekom natjecanja, unatoč brojnim obavezama ipak se uspjela družiti  sa svojim najboljim prijateljima, ako ne drugdje, u školi za vrijeme odmora.

Ivan je ove godine sudjelovao na Županijskim natjecanjima iz kemije (mentorica Davorka Majetić), fizike (mentorica Melita Sambolek) i matematike (mentorica Tamara Srnec).

Na Državnom natjecanju iz kemije te na ekipnom natjecanju Mathema u Koprivnici i Festivalu matematike (mentorica Tamara Srnec) u Varaždinu pojedinačno i ekipno.

Bio je prvi na Županijskom iz kemije, fizike i matematike (A kategorija), šesti na Državnom iz kemije, s Jelenom Kovačić i Lovrom Žgancom u ekipi osvojili su prvo mjesto na Mathemi, a u ekipi s Paulom Horvat, Dijanom Tot i Filipom Vinkovićem osvojili su prvo mjesto u ekipnom dijelu na Festivalu matematike. Na Festivalu pojedinačno bio je šesti.

Pripreme se razlikuju od predmeta do predmeta. U svakom slučaju, priprema se u školi kroz fakultativnu i dodatnu nastavu i kod kuće.

Što se tiče slobodnog vremena, nije ga baš bilo u vrijeme natjecanja, ali trudi se uvijek provesti nešto vremena s prijateljima, a za odmor mora naći vremena,  jer umoran ne može dobro odraditi zacrtano. Još uvijek ne zna čime se želim baviti u daljnjoj budućnosti i što će upisati, ali definitivno nešto u STEM području. U slobodno vrijeme redovito ide na pub-kvizove s ekipom, malo svira gitaru, kad stigne trenira brazilski džiju-džitsu u MS Jiu-Jitsu, voli pročitati i dobru knjigu iz beletristike, popularno-znanstvene knjige ili kriminalističke.

Ponosni roditelji Dijana i Gordan Premuš,  velika su im podrška, moralna, stručna i logistička, ali i poticaj, posebno kad motivacija povremeno padne. Ipak, naglasili su Marta i Ivan, to nema veze s njihovim zanimanjima,  jer Marta i Ivan rade samoinicijativno i iz vlastite želje.

Kao brat i sestra slažu se jako dobro, a i mlađa braća Lucija ( 4. razred) i Andrija (predškolac)  su velika podrška i ponosni na rezultate velikih brata i sestre.

Mi im čestitamo na prekrasnim rezultatima i želimo da nastave nizati svoje uspjehe!

(Aleksandra Sklepić, foto Gordan Premuš)

Ostavi komentar