INTERVJU s načelnikom Stanislavom Rebernikom: Započeli smo s najvećim valom investicija u Općini!

Stanislav Rebernik

Povodom Dana općine Štrigova donosimo razgovor s načelnikom Stanislavom Rebernikom.

*U što se najviše investiralo u proteklom razdoblju u Općini?

– S obzirom na vremenske neprilike u proteklom razdoblju, velika sredstva bila su usmjerena na sanaciju cesta, klizišta i rješavanje odvodnje. Istovremeno se investiralo u  projektnu dokumentaciju te se Općina prijavila na dvadesetak različitih natječaja veličine od nekoliko tisuća do više milijuna kuna. Ostvarili smo visoki postotak prolaznosti kod prijava na natječaje te se započelo s najvećim valom investicija u općinu do sada. Treba spomenuti i da je gotovo završen „Centar za sport i rekreaciju“, a nakon više od desetljeća konačno je dogovorom izvan suda riješeno pitanje nesuđene tvornice voćnih rakija „Tijara“ te će u njoj uskoro novi vlasnici započeti s radom, naravno, pod drugim imenom i s drugim proizvodnim asortimanom, a što onda pretpostavlja i nova radna mjesta (ulazi tvrtka NDK-a iz Svetog Urbana koja se bavi proizvodnjom strojeva za poljoprivredu i šumarstvo i slično op.a.). Nastavljeni je projekt širenja javne rasvjete, uređenja groblja to jest ograde, staze, nadstrešnice, osjetno su povećana sredstva za rad vatrogasnih društava te udruga. Povećana su i sredstva za jednokratne pomoći obiteljima za rođenje djeteta, školovanje, besplatne knjige i prijevoz te stipendije. Uvedena je jednokratna pomoć za umirovljenike. Općina je investirala u kupovinu zemljišta u cilju pomoći mladima za rješavanja stambenih pitanja. Dio investicija bio je usmjeren u preseljenje sadašnjih općinskih prostorija na novu lokaciju s obzirom na to da je na postojećoj trebalo riješiti pitanje ugradnje lifta, što bi financijski bio veliki trošak za Općinu.

*S kojim se problemima susrećete u radu u općini i kako ih namjeravate riješiti?

– To je prvenstveno pitanje održavanja cesta i putova u sadašnjim uvjetima čestih kiša i nevremena te redovitih klizišta. S našim sadašnjim kapacitetima s jedne te sa svakodnevnim potrebama za intervencijama s druge strane, povremeno ne stignemo pravovremeno reagirati. Zato se Općina uspješno prijavila na natječaj za nabavu komunalnog vozila s priključcima pa će uskoro raspolagati vlastitim traktorom s priključcima koji će svakodnevno moći biti na terenu te promptno rješavati komunalne probleme.

Možda najveći problem, osim odlaska mladih, jest pitanje sve većih poljoprivrednih površina koje su zapuštene. Nastavno na to je i pojava zlatne žutice u vinogradima koja predstavlja toliku opasnost da može doći u pitanje opstojnost vinogradarstva u našem kraju! Općina u skladu sa svojim obvezama i pravima provodi sve raspoložive  mjere. Tako se kroz komunalno redarstvo registriraju sve zapuštene parcele te prijavljuju fitosanitarnoj inspekciji. Isto tako, komunalni je redar dao naredbu vezanu za obveze vlasnika zapuštenih zemljišta koja se trenutno i fizički postavlja kod svake kuće, vikendice, vinograda i ostalih površina. Tom naredbom propisane su mjere koje vlasnici trebaju poduzeti u određenom roku vezane za sva zapuštena zemljišta (čišćenje, krčenje) s naročitim naglaskom na zlatnu žuticu! Shvaćajući veličinu problema, Općina će poduzeti, bez okolišanja, po potrebi, i represivne mjere u smislu financijskog kažnjavanja svih onih koji svoje obveze neće ispunjavati, odnosno koji će se na naredbu oglušiti!

*Općina je prošla na natječaju za rekonstrukciju i dogradnju starog Zadružnog doma. Za ulaganje u građenje i opremanje kulturnog centra dobivena je potpora u iznosu od 7,229.960 kuna. U kojoj je fazi trenutno cijeli projekt?

– Ovo je zasigurno najveće ulaganje u općinu od njenog nastanka, što ne znači da će biti i jedino. U završnoj je fazi projektna dokumentacija za kanalizaciju. Što se tiče budućeg kulturnog centra, trenutno je u postupku javna nabava. Do kraja ljeta trebali bismo započeti s radovima po projektnoj dokumentaciji. Trenutno se dio radova već provodi izvan toga, a radi se o hidroizolaciji zgrade.

*U kojoj je fazi  projekt Biciklističko informacijski centar s vidikovcem Goričko sviralo?

– Ovo je još jedan kapitalni projekt koji je trenutno u fazi realizacije. Tako smo završili s projektnom dokumentacijom (dobiveni novci iz natječaja prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska), izdana je građevinska dozvola te održani sastanci s potencijalnim partnerima iz Mađarske (Hrvatski klub iz Pečuha) kako bi se zajedno mogli prijaviti na predstojeći natječaj za izgradnju vidikovca. Županija sa svoje pozicije dogovara partnerstvo s kolegama u Mađarskoj te preko svoje Turističke zajednice sudjeluje u projektu od njegovih početaka. Općina trenutno rješava pitanje infrastrukture na Mađerkinom bregu pa je tako riješeno pitanje struje, a počelo je priključkom vode odnosno plina te uređenje pristupnih cesta.

Ostavi komentar