INTERVJU: Kako i zašto je One Big Mob – čakovečki Red Hot Chili Peppers Tribute Band doživio reinkarnaciju!

One Big Mob
Bojan Križan, Vanja Horvat, Dario Berg i Robert Modlic nabrijani su za koncert u Metalcu. Mnogi koji su doživjeli njihovu svirku uživo kažu da su bolji od originala

Kad u automobilu na radio postaji mi planinari putujući na neki izlet čujemo prepoznatljive uvodne taktove hitova Under The Bridge, Otherside ili Californication i prepoznatljiv vokal Anthonyja Kiedisa, odnosno zvuk američke grupe Red Hot Chili Peppers skala za jačinu tona kliže prema najjače. Vjerujem kako slično čine mnogi poznavatelji njihovog rock, punk rock i funk zvuka. Stoga će mnoge razveseliti spoznaja kako će uskoro u Čakovcu koncert održati One Big Mob – Red Hot Chili Peppers Tribute Band. Band je nakon stanke od godinu i pol ponovo aktivan u osvježenom sastavu. Upoznajmo momke koji samouvjereno staju na scenu i izvode glazbu jednog od najvećeg rock benda današnjice.

Priču o međimurskom tribute bandu RHCP započeli su Vanja Horvat (gitara) i Bojan Križan (bas) krajem 2015. godine. Poželjeli su svirati zajedno glazbu koju vole. Band je nazvan One Big Mob po jednom od brojnih Peppers hitova. Prve svirke su krenule početkom 2016. godine.

– Sve je naglo krenulo, ali nekako nije bilo “kemije” s bubnjarima pa je band proteklih godinu i pol dana bio na “hlađenju”, kazao nam je gitarist Vanja.

 Nakon “hlađenja” – reinkarnacija

 Priča o reinkarnaciji grupe zakotrljala se ovog kolovoza. Priču o svom upadu u band ispripovijedao nam je Dario Berg, bivši član varaždinske grupe Cold Snap. Dolazi iz Banja Luke, a proteklih godinu dana živi u Ludbregu. Kad stiže odlazi i na svirke s banjalučkim bendom Logic System Disorder.

– Svirajući s bandom Cold Snap na festivalu Idemo otok u Ludbregu 2017. godine upoznao sam se s Vanjom i Bojanom. Privukao me njihov nastup jer obožavam Pepperse. Albumi Blood Sugar Sex Magik i Californication uvijek su bili prisutni kod mene doma. Kad sam u Ludbregu čuo na pozornici One Big Mob kazao sam momcima: – Ako ćete ikad trebati vokal zovnite me. Dvije godine nakon tog susreta stigao je poziv i to upravo u trenutku kad više nisam u Cold Snapu niti u nekom drugom bendu. Pitali su me samo jesam li još uvijek “za”. I tako… uslijedila je odmah prva proba i s novim bubnjarom. Bila je genijalna.

Prve svirke u Varaždinu i Murskoj Soboti

Bubnjar je Čakovčanin Robert Modlic kojeg publika poznaje kao člana banda Gretta s kojim svira već 12 godina i s kojim je osvojio i diskografsku nagradu Porin.

– Vanja i ja smo svirali Pepperse zajedno još kao klinci 2002. godine. Prvo upoznavanje alkohola provodili smo uz glazbu (smiješak). S Bojanom sam svirao u bandu Audio Detektiv 2016. i 2017. godine i onda je to nekako zamrlo. Želja za svirkom sve nas je potakla da oživimo One Big Mob. Vanja kaže da smo sada najbolja postava, u muzičkom i svakom drugom pogledu, kazao je Modlic.

Brzo nakon prvih proba kreću nastupi. Prva svirka bila je u 18. listopada u caffe baru Sloboda u Varaždinu, a dan kasnije 19. listopada u baru Bunker u Murskoj Soboti. Dojmove s prvih koncerata i planove za dalje opisao je Bojan Križan koji inače svira u bandu Kula više od 10 godina, uskočio je nedavno i Pastirima te kako smo već spomenuli bio bas u Audio Detektivu.

– Obje su svirke bile fenomenalne s obzirom da kratko vrijeme sviramo zajedno. Mnogo bolje nego smo i sami očekivali. U petak 6. prosinca smo u Metalcu te u subotu 28. prosinca u Amadeus baru u Ludbregu. U planu su brojne svirke na proljeće sljedeće godine jer koncerti nam daju samopouzdanje i čvrstoću.

 Jedini tribute RHCP bend u Hrvatskoj

Prema spoznajama članova banda One Big Mob trenutno je jedini Red Hot Chili Peppers Tribute Band u Hrvatskoj. Već prva dva nastupa pokazala su profil publike koja ih dolazi slušati. Mlađa publika više poznaje novije hitove RHCP. Starija pak više starije stvari, pa se tako i priprema repertoar koncerta. Vježbaju tri puta tjedno, a u pozivnici za Metalac ističu:

– Pripremamo više od dva sata svirke. Očekujemo da će biti puno ljudi jer trenutno tribute bendovi jako dobro prolaze. Sviramo na domaćem terenu na Nikolinje pa očekujemo puno Nikolina i Nikola (smiješak). Svježi smo i rokamo RHCP. Ovo je naša razbibriga, ljubav i zabava. U Čakovcu dugo nije bilo Peppers svirke. Snimit ćemo i promo video ovdje na koncertu u Metalcu. Želimo omogućiti publici da čuju kako sve to što radimo zvuči. Pozivamo publiku da dođe u što većem broju i uživa zajedno s nama u paprenim hitovima Peppersa. Svirka počinje u 22:30.

2020. godine mini turneja u Bosni

 Banjalučanin Dario Berg svirao je dosad u raznim dijelovima Hrvatske. Više od godinu dana živi na sjeveru Hrvatske za koji kaže da je pogodno tlo za rock glazbu.

– Metalac je za takvu glazbu jedan od impresivnijih prostora u Hrvatskoj. Veseli nas nadolazeći koncert. Sljedeće godine organizirat ćemo i svirke u Bosni. Imao sam tamo jedan band  gdje sam svirao bubnjeve. Svirali smo razne izvođače pa sam upoznao klupsku scenu i siguran sam da ima prostora za naš bend. Spojit ćemo ih u malu turneju. Publika je slična kao i tu. Sviramo glazbu RHCP koju znaju svi na svijetu i to nam olakšava dolazak u svaki prostor. Gdje god da odemo sigurno će nas s tim repertoarom prihvatiti.

foto: Zlatko Vrzan

One Big Mob
Papreno dobri čakovečki Peppersi očekuju vas u Metalcu. Svirka kreće u 22.30

 

Ostavi komentar