Objavu ŽB Čakovec prenosimo u cijelosti.
Odsjek za dijetetiku i prehranu čini tim djelatnika (pomoćne radnice, kuharice, skladištarka, vozači, dipl. tehnologice i nutricionistice) kojima je cilj isti – da pacijente koji borave u bolnici razveselimo sa dobro pripremljenim obrocima. Također da obrocima u restoranu razveselimo i okrijepimo marljive djelatnike.
Prema „Standardu prehrane bolesnika u bolnicama“ u centraloj kuhinji dnevno se priprema hrana za dvadesetak aktivnih dijeta (pacijenti na specifičnim dijetama sa raznim intolerancijama i alergijama, dijabetičara sa različitim dijagnozama, bezglutenska prehrana, vegeterijanske, veganske, sirove prehrane kao i pacijenata stranih državljana, drugih religija i drugih prehrambenih navika) i težih pacijenata kojima se pristupa individualno i kojima se prema njihovim mogućnostima i preferencijama kreira individualan jelovnik za vrijeme boravka u bolnici.
Nastojimo pratiti trendove, educirati djelatnike, a sve u cilju poboljšanja, zadovoljstva pacijenata i osoblja te smo prva bolnica koja je implementirala Healty meal standard za najosjetljiviju skupinu pacijentica – rodilje (HMS gentle menu). Uveli smo neke nove i zanimljive kombinacije uravnoteženih obroka. Nastojimo da ti obroci budu atraktivni i oku ugodni. Naše su pacijentice bile zadovoljne promjenama pa smo nove jelovnike proširili i prilagodili za neke dijete na drugim odjelima.
Povećanjem broja pacijenata i broja obroka u restoranu društvene prehrane potreban je i veći broj djelatnika u timu (kuharica, pomoćnih radnica), te se veselimo novozaposlenima.
Sve je veća potražnja za individualnim edukacijama pacijenata (dijabetičara, djece i starijih sa problemom debljinom, hipertenzijom, onkološki bolesnici) koje svakodnevno educiraju nutricionistice.
Veliki pozdrav i hvala svim djelatnicima naše bolnice koji i ovaj vikend rade da bi pacijentima bilo lakše a posebno djelatnicima u odsjeku za dijetetiku i prehranu.
Izvor i foto: ŽB Čakovec