Inka Varga i Ana Stanković u Ičićima stigle do četvrtfinala

Inka Varga i Ana Stanković

Najjači pojedinčani turnir odbojke na pijesku u Hrvatskoj ove sezone odigran je od 8. do 11. kolovoza u idiličnom turističkom mjestu Ičići pokraj Opatije. Na Masters turniru pojedinačnog prvenstva Hrvatske pored hrvatskih, nastupile su i igračice iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Prvog dana natjecanja, igrane su kvalifikacije u kojima se dvanaest parova borilo za preostalih šest mjesta glavnog turnira na kojem igra najboljih 16 parova.

Našem paru Ana Stanković i Inka Varga Hrvatski odbojkaški saveza dodijelio je “wild card” što znači direktno uvrštavanje na glavni turnir. Ostala naša tri para su tražila su prolaz među šesnaest najboljih kroz kvalifikacije. Stanković i Vargi tamo se pridružio par Ema Frančić / Iva Bulović koje su prolaz među najbolje ostvarile pobjedom nad kombinacijom Žmire / Butumović. Tija Budiša/ Mirjam Varga imaju za protivnice Buvinić / Ilić, vrlo jak par koji je u prvom kolu glavnog turnira, nakon vodstva u trećem setu od 14:10 ipak su pokleknule nad konačnim pobjednicama turnira. Iako su odigrale jedan od svojih najboljih mečeva, više od časnog poraza naše djevojke nisu mogle. Najmlađe na turniru Iva Hranilović / Klara Škvorc protiv Žužek / Špoljarić pokazale su da se već sada mogu parirati seniorskim parovima, no za pobjedu u tako jakom turniru morat će još malo pričekati.

U glavnom turniru šesnaest najboljih igralo je sistemom dvostruke eliminacije, a prve na teren izašlesu Frančić / Bulović, a na drugoj strani mreže su Skarlovnik / Pešić. U prvom setu potpuno izjednačena borba, u završnici našima ponestaje koncentracije i set odlazi na stranu protivnica. U drugom setu Frančić i Budiša nikako da povežu nekoliko uzastopnih poena i zaslužena pobjeda protivnica. Slično je bilo u drugom susretu, gdje su Stanković / Varga protiv Ovčine / Šutalo bile nadomak pobjedi u prvom setu, no ostaju na osvojenih 19 poena. I u drugom nešto slabija igra naših i pobjeda je na strani protivnica. Bulović / Frančić u svom drugom susretu glavnog turnira imaju za protivnice Buvinić / Ilić, pružaju vrlo dobru igru, bore se za svaki poen, ali ipak se na kraju raduju protivnice. Frančić / Bulović opraštaju se od daljnjeg natjecanja, ali već je sam plasman na glavni turnir je za njih veliki uspjeh.

Najdramatičniji meč turnira svakako je bio susret Stanković / Varga protiv Koraca / Volarić. Kod oba tima vidjela se želja za prolazak u daljnji krug natjecanja, ali nijedan par ne uspije napraviti veću prednost i tako se igralo do 31:31. Set se igra do 21, ali uz pravilo dva razlike, ali igračice s obje strane mreže spašavaju nemoguće lopte, napadaju svom snagom. Na kraju 33:31, na svu sreću za Čakovčanke. U drugom setu kod rezultata 8:9 šok za naše. Kod jednog požrtvovnog bacanja za loptu, Inka Varga se ozljeđuje. Ipak pronalazi snagu za nastavak meča u kojem borbenom i kvalitetnom igrom članica KOP-a Čakovec dobivaju i drugi ste s 21:19 te time osiguravaju nastavak natjecanja. I u sljedećem meču protiv Šahinović / Ivić uspijevaju nastaviti odličan niz te pobjedom 2:1 ostvaruju plaman među osam najboljih parova. Na putu prema polufinalu stajao im je par Žužek / Špoljarić koje su ipak previsoka prepreka. Usprkos tom porazu trener Ivan Vabec bio je oduševljen nastupom.

– Ovo je dosad najbolji plasman naših parova na pojedinačnom natjecanju, a ukupan dojam svih naših parova je vrlo dobar. Ponosim se djevojkama ne samo zbog rezultata već i pružene igre. Uz to pokazale su karakter, što posebno vrijedi za Inku Varga. Vratila se igri nakon ozljede što zavrijeđuje svaku pohvalu, poručio je Vabec. Masters Ičići u ženskoj konkurenciji osvojile su sjajne hrvatske igračice Sara Radanović i Vlentina Vrbanc, a u muškoj slovenski par Jan Pokeršnik i Nejc Zemljak.

Ostavi komentar