In memoriam Josipu Šavori – Dodiju

Tužna vijest o smrti Josipa Šavore – Dodija zadesila je danas sve u Goričanu pogotovo na obilježavanju 30. godišnjice oslobođenja “Karaule”. 

Na početku samog obilježavanja, nakon intoniranja Lijepe Naše, minutom šutnje odana je počast gospodinu Josipu Šavori – Dodiju, dobitniku ovogodišnje nagrade Općine Goričan za životno djelo, ujedno i sudioniku oslobađanja karaule koji je na današnji dan prije 30. godina skinuo zastavu bivše države i postavio zastavu Republike Hrvatske na ovom vojnom objektu, a nažalost nas je danas u jutarnjim satima napustio zauvijek.

Pozitivna energija i dobar duh Josipa Šavore zadužio je Goričan za razvoj društvenog i kulturnog života. 68-godišnji Josip Šavora bio je aktivan član tamburaške sekcije HKUD-a Goričan, a na njegovu inicijativu osnovani su puhački orkestar i mažoretkinje koji su i danas aktivni. Uključio se u rad odreda narodne zaštite gdje je aktivno sudjelovao u oslobođenju karaule na GP Goričan. Za dva mandata bio je vijećnik Općinskog vijeća, a obnašao je i dužnost predsjednika Vijeća. 2011. sudjelovao je u mirovnim misijama NATO-a u Afganistanu gdje također nije zaboravio svoj rodni Goričan. Na festivalu Kre Mure i Drove izveo je pjesme koje su i danas rado slušane, a vezane uz njegov Goričan, običaje i kulturu.

– Vjerujem da Goričan ima puno ljudi koji su na neki način zaslužni da budu nagrađeni ili pohvaljeni za svoj rad na dobrobit našeg mjesta. Oduvijek me privlačila muzika, ali mi ondašnje materijalne prilike nisu dozvolile daljnje obrazovanje. Iz tog sam se razloga još u mladosti priključio KUD-u Goričan, odnosno tamburaškoj sekciji. Često me progonila misao i želja da se u Goričanu nastavi limena glazba koja je jedna od zaštitnih znakova našeg mjesta, započeo je svoju priču dobitnik nagrade za životno djelo.

Upravo je zato i prišao okupljanju i osnivanju Puhačkog orkestra i mažoretkinja koji i danas aktivno djeluju u Goričanu. U tom je pothvatu naišao na svesrdnu pomoć i podršku entuzijasta iz Goričana Ružice Horvat, Darinke Ribarić, Stjepana Dominika, Mate Bašneca i Josipa Vadlje.

Sudjelovanje u Domovinskom ratu također je dio Šavorina života za što je dobio Spomenicu. Biti sudionik za njega je velika čast, a pozdravio je i sve branitelje koji su svoje živote izložili za današnju Hrvatsku.

Ostavi komentar