14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Impresivan broj izložbi i predivan jubilej od 40 godina izložbenog prostora CZK

Izložbeni prostor Centra za kulturu Čakovec je nedjeljivi prostor koji takor već 40 godina uspješno pronosi likovnu i multimedijalnu kulturu u Čakovcu. Naravno slavi isti jubilej kao i Centar za kulturu punih 40 godina.

Danas 20.5. u 19 sati održana je promocija monografije koja sadržava sve bitne momente od samog otvaranja do današnjih dana. Članice Likovne komisije Centra za kulturu, diplomirane povjesničarke umjetnosti Maja Žvorc, Tanja Karas i Marta Horvat, u monografiji su pisale o Izložbenom prostoru koji je vizualno odgajao generacije Čakovčanaca te postao prepoznatljivo mjesto likovne umjetnosti i kulture. Protok vremena izlagačke djelatnosti Centra prati entuzijastičke osamdesete, preko nametnutih programskih postulata devedesetih, do programsko bogatih posljednjih dvadeset godina. U početku je Izložbeni prostor angažirao likovne umjetnike iz Čakovca i okolice te pratio programe u dvorani, pojedinačne i obljetničke, čime se utemeljila multimedijalnost Centra za kulturu. Monografija uključuje i popis izložbi realiziranih od osnutka Izložbenog prostora te tekstove recenzenata Feđe Gavrilovića i Marijana Špoljara. Predgovor monografiji je napisala Marina Kukolić, voditeljica izložbene i filmske djelatnosti Centra

Današnji ritam izlaganja je gotovo impresivan svaki mjesec jedna izložba što nemaju ni neke veće galerije. A posebno mjesto izložbeni prostor imao kao rasadnik mladih talenata čije vrijeme tek dolazi.

Značajna je promjena na čakovečkoj likovno-umjetničkoj sceni nastupila osnivanjem Odjela za likovnu umjetnost i dizajn u Graditeljskoj školi Čakovec. Djelovanjem Odjela mladi se obrazuju za daljnja akademska i umjetnička zvanja. Danas Čakovec ima likovne umjetnike koji se mogu predstaviti u svom umjetničkom izričaju, a dovoljno se prostora za predstavljanje pridaje i teoretičarima i povjesničarima umjetnosti.

Važna je suradnja i sa Muzejom Međumurja koji također ima izložbeni salon ali ne čini konkurenciju nego komplementarnost u izlaganju.

Galeriju pogledajte ovdje (izložbeni prostor)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,055FanoviLajkaj
618SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE