9.5 C
Čakovec
Ponedjeljak, 20 ožujka, 2023

Imendan imaju osobe imena Mavro, a dan je i Pavla pustinjaka

Prema katoličkom kalendaru, danas, 15. siječnja imendan slavi Mavro, a dan je Pavla pustinjaka.

Mavro je muško ime nastalo od grčke riječi mauros što znači taman, crn u prenesenom značenju tamnoputa osoba. Ime Mavro relativno je rijetko ime u Hrvatskoj, gdje danas živi tridesetak ovakvih imenjaka.

Ime Mavro javlja se uglavnom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanje u Sjevernom Jadranu. Većina osoba imena Mavro žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (manje od deset), Dubrovnik (manje od deset), Bednja (manje od deset), piše ActaCroatica.

Danas se spominjemo prvog kršćanskog pustinjaka. Proživio je 98 godina u pećini. Sv. Jeronim napisao je njegov životopis Vita Pauli.

Sveti Pavao Pustinjak, uistinu je nasljedovao Isusove riječi: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vrijedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25)

S ovim riječima provedenim u djelo, zamotan u palmine listove, nikad nije ostao gladan ili sam.

Današnji svetac u materijalnom smislu nije imao apsolutno ništa, ali je zato svojim poniznim duhom obilovao. Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života, piše Laudato.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,034FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE