Hrvatska i Slovenija postigle zajednički dogovor oko smanjenja ograničenja prometovanja teretnih vozila na zajedničkim prijelazima

Mursko središće kamioni
Mursko Središće Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poslalo je priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Slijedom donošenja uredbe od strane Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije, kojom su se od 1. lipnja uvela ograničenja za prometovanje teretnih vozila na odredenim dionicama granicnih prijelaza sa Republikom Slovenijom, u cilju rješavanja nastale problematike za prijevoznike održano je niz sastanaka sa slovenskom stranom.

Na navedenim sastancima, kako na ministarskoj tako i na operativnoj razini, konkretizirani su zaključci koji će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Tako je na zadnjem sastanku održanom 24. srpnja 2019. odlučeno kako se na odredene granične prijelaze uvode sljedeća dopuštenja:

GP Rupa i Pasjak moći će koristili teretna vozila mase preko 7.5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Istarska županija. Primorsko-goranska županija. Ličko-Senjska županija, i dalmatinske županije (Zadarska županija, Sibensko-kninska županija. Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija),

GP Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristili teretna vozila mase preko 7.5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Medimurska županija i Varaždinska županija.

GP Lupinjak i Razvor moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Na navedenom sastanku se definiralo i osnivanje mješovite radne komisije za promet koja će raditi na daljnjem unapredenju i poboljšanju prometne suradnje između Hrvatske i Slovenije. Komisija će započeti sa radom krajem kolovoza 2019. godine, a jedan od najvažnijih zadataka komisije će biti i rješavanje tranzitnih koridora te ostalih otvorenih pitanja vezanih za granične prijelaze i medugraničnu suradnju.

Jedna od tema sastanka je bila i nedavna odluka Vlade Republike Hrvatske o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma s Vladom Republike Slovenije, koji je iniciran zajedničkom suradnjom ministra Olega Butkovica i slovenske ministrice Alenke Bratušek, a koji predstavlja podlogu za izgradnju mosta kod graničnog prijelaza Kaštel – Dragonja u Istri.

Tako je odlučeno da će zajednička radna skupina pokrenuti sve potrebne procese za realizaciju ovog značajnog projekta kako za Hrvatsku, tako i Sloveniju.

Ukupna procjena vrijednosti izgradnje mosta, prema procjenama Hrvatskih cesta je 5.000.000 kuna, od kojih bi Republika Hrvatska trebala osigurati polovinu financijskih sredstava, a drugu polovinu slovenska strana.

Ostavi komentar