Hrabrica Ivan iz Palovca 10. rođendan proslavio s prijateljima i bez dijalize

Mali Ivan je bez dijalizie po prvi puta proslavio 10. rođendan sa svojim prijateljima u igraonici Foto: Željko Hladika/24 sata

“Znaš, ja sam ti jako sretan. Imam bubreg i ovo mi je prvi rođendan s prijateljima”, ozarena lica govorio je u nedjelju mali heroj Ivan Sabol iz Palovca u igraonici gdje je proslavio okrugli deseti rođendan.

– Prijatelju, sretan ti rođendan – sa smiješkom mu je poželio Srpak, ovogodišnji dobitnik nagrade Ponos Hrvatske koji mu je također došao čestititi. Podigao je Ivana u naručje i predao mu vrećicu s rođendanskim darom. Proteklih devet godina Ivan je rođendane slavio u krugu najuže obitelji u Palovcu ili u bolnicama. Zbog zatajenja bubrega na dijalizi je od rođenja, a ima problem i s mekim kostima, zbog čega je do sada prošao mnoge operacije, donose 24 sata.

Lani u veljači u Padovi su mu presadili bubreg mame Kristine (31), a Ivanovo tijelo izvrsno ga je prihvatilo.

Kristijan Srpak (43) iz PU međimurske ima posebno mjesto u njegovu srcu. On mu je pomagao u ozdravljenju. Unatoč operacijama koljena, za Ivana je prikupio 80.000 kuna. Čim je čuo da obitelji Sabol treba novac za troškove transplantacije bubrega u Padovi, odlučio je za njega trčati maratone. S privatnim poduzetnikom Zlatkom Đurkinom dogovorio je da mu svaki pretrčani kilometar stimulira sa 100 kuna te uplati na račun humanitarne akcije “Pomozimo Ivanu”. Uključili su se i brojni drugi znani i neznani donatori, tako da je na kraju prikupljeni iznos od čak 80.000 kn.

Čestitati je došao i njegov dobročinitelj policajac Kristijan Srpak koji je u petak primio nagradu Ponos Hrvatske za pomoć hrabrici Ivanu                                                                                                                Foto: Željko Hladika/24 sata

– Ja sam sretan kad njega vidim sretnog. Nikada do sada nije slavio rođendan u igraonici, nikad ga nije slavio s prijateljima iz razreda. Za neke je zaboravio i kako se zovu jer mu je učiteljica, zbog bolesti, dolazila kući – kazao je Srpak. Pamti njihov prvi susret.

– Kad sam ih prvi put posjetio, osjećali su se bespomoćno. Sve je bilo neizvjesno. Ivanovi roditelji bili su nezaposleni i u teškoj financijskoj situaciji. No njihova vjera u transplantaciju i Ivanov optimizam da će uskoro ozdraviti oduševili su me i nisam mogao ostati ravnodušan – ispričao je.

Malenom heroju Ivanu posvetio je i lanjski polumaraton u Čakovcu. Zadnjih šest kilometara Kristijan je trčao gurajući kolica u kojima je bio Ivan, koji se tek oporavljao od transplantacije. Ušavši u cilj, dječak je podigao ruke i viknuo “Pobjeda!”.

– Osim Zlatku Đurkinu i svima koji su uplatili donacije za malog Ivana, posebno zahvaljujem i mojim prijateljima Ivanu Novaku, Perici Dominiću i Dejanu Zrna koji su se također odmah uključili što se tiče organizacije cijele ove akcije koja je bila tako uspješna da sam evo primio i ovo veliko priznanje “Ponos Hrvatske” kazao je Kristijan Srpak.

Iako mališana čekaju još mnoge operacije i intervencije na kostima ruku i nogu, mama Kristina u nedjelju također nije krila sreću zbog sinova ozarenog lica i radosti.

 

Ostavi komentar