Hoće li konačno i kad Austrija ukinuti besmislene mjere testiranja na Covid-19 i samoizolaciju za Hrvatsku?

koronavirus
Ilustracija

Iako je Hrvatska Austrijance stavila odmah među građane stranih država koji mogu bez ikakvih ograničenja ući u našu zemlju, isto se nije dogodilo recipročno. Austrija i dalje traži uz neke iznimke vezane uz zaposlenje da se svi njezini građani, odnosno svi drugi koji stignu iz Hrvatske u tu zemlju moraju donijeti test na Covid-19 koji nije stariji od 4 dana ili u suprotnom moraju u samoizolaciju.

Naša Vlada za sad je vrlo uviđavna prema ovoj odluci austrijskih vlasti koja držI Sloveniju i Hrvatsku “na ledu” po mnogima samo iz tog razloga da svoje građane zadrže u Austriji i planiraju godišnje odmore u svojoj zemlji umjesto kod susjeda.

Iako austrijske vlasti stalno poručuju da će otvaranje granica voditi uz koordinirati pristup s drugim zemljama vezano uz epidemiološku situaciju, opravdano se postavlja pitanje zašto se od 15. lipnja najavljuje da će popustiti mjere vezene uz testiranje za Covid-19 za mnoge zemlje u kojima je još uvijek zabrinjavajuća situacija, ali na toj listi nema Slovenije i Hrvatske, gdje je epidemiološka slika jedna od najboljih u Europi.

Mjere koje su trenutačno na snazi, a koje bi ostale vrijediti za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju ali ga značajno otežavaju. Tako će hipotetski turisti koji se vraćaju s ljetovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati imati negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana (kod nas oko 1500 kn) ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Kako je rekao ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović vrlo blizu je donošenje odluke da se ponovno otvore granice unutar EU nakon 15. lipnja, pa bi unutar toga i Austrija bila priseljena prihvatiti popuštanje trenutačnih mjera.

Tako da bi Austrijanci koji su bez obzira na mjere svoje Vlade ovih dana drugi po brojnosti turisti u Hrvatskoj ipak bez ikakvih problema mogli putovati kod nas, kao i naši građani, posebice iz našeg pograničnog područja Međimurja koji rade tamo ili žele putovati u Austriju iz turističkih ili nekih drugih razloga primjerice šopinga.

Ostavi komentar