U subotu ostavljanje klopoteca u vinskoj kući Hažić

klopotec hažić

8. tradicionalno postavljanje mistera Klopotana, ovaj put na malo drugačiji način u Jurovčaku u vinskoj kući Hažić

Mjesec kolovoz je vrijeme postavljanja klopoteca i to najčešće na blagdan Sv. Bartola, 24. kolovoza, koji označava početak dozrijevanja grožđa. Klopotec je postao naša gornjomeđimurska etnološka znamenitost, a ove vegetacijski ranije vinogradarske godine čuti ćemo ga u vinogradima sporadično sve do sredine listopada kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa.

Klopotec se demontira nakon završetka berbe, a posljednji utihne uoči Martinja. Neposredno prije dana Sv. Bartola, u subotu 22. kolovoza u 19 sati slavimo podizanje klopoteca uz međimursku glazbu i specijalnu ponudu kolača i vina Vinske kuće Hažić.

Okupljanje cijeli dan, jedemo mamine slatke specijalitete ali i slane. Klopotec će već klopotati, jer će ga tata pripremiti za rad. Nadajmo se da će mu lagani vjetar biti od pomoći. U 19:30 projiciramo na platnu film prave vinske tematike, a vi se smjestite ili na dekici na travi ili za stolom na terasi, sve ovisno o vremenskim uvjetima koji će nadamo se biti povoljni, uz čašicu vina (ili bocu) i uživajte pod vedrim zvjezdanim nebom. Za svaki slučaj ponesite jaknicu, kazali su iz Vinske kuće Hažić.

Ostavi komentar