Prve berbe grožđa: Posjetili smo vinogradarsku obitelj Kocijan iz Štrigove

Petar Kocijan
Petar Kocijan, mladi vinar iz Štrigove, krenuo je početkom tjedna u prvu ovogodišnju berbu.

Proteklog su vikenda u gornjem Međimurju započele prve berbe grožđa. Radostan je to događaj za vinogradare koji su jedva dočekali trenutak kada napokon mogu ubrati plodove svoga rada.

Ovo nam je prva berba. Beremo ranu sortu chardonny. Parametri su jako zadovoljavajući. Šećeri se kreću od 88 do 90 oeksli, a kiseline od 5 do 6 grama po litru. Nadam se da će vino biti dobro, bez obzira na tuču koja nas je ove godine zadesile. Srećom, dio uroda nam nije stradao pa očekujem i  vrhunsko vino– istaknuo je Petar Kocijan, mladi vinar iz Štrigove, pokazujući nam ovogodišnji urod na lokalitetu u Orehovčaku.

U berbu grožđa kod Kocijanovih došlo je petnaestak sezonaca. –Nije nam naporno brati grožđe. Malo radimo, malo se družimo pa nam vrijeme brzo prođe. Ovo je tek početak. Napornije će biti nakon dva tjedna. Za sad nam jako paše što smo na svježem zraku u ovako prekrasnoj prirodi– kazala nam je Katica Kovačić iz Krištanovca, koja zarađuje kao sezonski radnik.

Studentica Doroteja Krznar iz Železne Gore brala je u društvu Katice Kovačić iz Krištanovca

Njezino mišljenje dijeli i umirovljenički par iz Sivice. Sabina i Branimir Vrtarić u berbu dolaze već nekoliko godina zaredom. To im je izvrsna prilika da uz mirovinu zarade dodatne prihode. Kod kuće nemaju vinograd pa onda s veseljem  odlaze u brežni dio Međimurja. Društvo u vinogradu kod Kocijanovih pravila im je i Marija Hatlak iz Gornjeg Mihaljevca, koja je trenutno nezaposlena.  Vrijeme berbi  s veseljem je dočekala kako bi popunila kućni budžet.

Umirovljenički par Branimir i Sabina došao je na prvu berbu grožđa iz Sivice

Nakon  chardonnaya krećemo u berbu traminca, savignona i naposljetku graševine. Kraj berbi očekujemo negdje za mjesec dana. Namjeravamo ostaviti nešto grožđa za kasne, izborne i predikatne berbe– kazao je Kocijan, sretan što mu tuča nije nanijela štete na vinogradima koje ima u Banfiju.

Marija Hatlak iz Gornjeg Mihaljevca već nekoliko godina odlazi u berbe grožđa u susjednu općinu
Šećeri se kreću od 88 do 90 oeksli, a kiseline od 5 do 6 grama po litru.
Karlo Miljenčić iz Gornjeg Mihaljevca i Josip Pristar iz Banfija podizali su kašete napunjene grožđem
Posljedica tuče na ovogodišnjem urodu

Ostavi komentar