Strahoninec planira napraviti moderan dom za starije i nemoćne osobe

U Strahonincu je uočena povećana potreba za odgovarajućim oblicima smještaja starijih i nemoćnih osoba, koji bi korisnike zadovoljavali kapacitetom i kvalitetom sadržaja. Pokazalo se da je industrija usluge smještaja u dom umjereno atraktivna za investitore. Stoga se je Općina Strahoninec odlučila da krene u izgradnju doma za starije i nemoćne. Osiguranje uvjeta za pružanje i razvoj adekvatne pomoći i njege socijalno osjetljivim kategorijama društva jedni su od bitnih prioriteta Općine te je ovaj je značajan projekt od velikog općeg interesa za stanovnike.

Temeljem prikupljenih podataka pokazalo se da tržište ovakvih domova nije zasićeno, da su cijene smještaja u županijskim domovima niže od privatnih, a troškovi izgradnje veliki. Međutim izradom dokumentacije javlja se mogućnost apliciranja na različite natječaje i EU fondove za izvore financiranja.

– Idejno rješenje je od Općine Strahoninec, zbog sve većeg broja upita vezanog uz potrebu za izgradnju doma. Vjerojatno će se tražiti privatni investitor za izgradnju kojem bi općina ustupila zemljište, rekao je načelnik Franjo Lehkec.

Za tu namjenu općinskim prostornim planom određena je lokacija. Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Strahonincu predviđa izgradnju jedinstvene zgrade doma na dvije etaže, prizemlje i kat s kompletnim uređenjem okoliša i opremom.

Zgrada doma s idejnim rješenjem ima približnu bruto površinu od 3.800 m2, od čega je tlocrtna površina prizemlja i kata približno po 1.600 m2, a preostali dio parcele ukupne površine 4.470 m2 biti će uređena parkirališna i zelena površina. Parcela je u vlasništvu Općine, a nalazi se u novoj ulici iza Poljske ulice (kraj poteka za školu iz Savske Vesi) koja se otvara do kraja ove godine.

Idejnim rješenjem, uz prateće sadržaje, osnovne značajke doma su kapacitet smještaja kroz stambeni dio za ukupno 150 korisnika. Ovim projektom Općina Strahoninec ima za cilj pokriti trenutne potrebe za smještajem starih i nemoćnih osoba sa svog i okolnog područja, a time će se automatski za nekoliko mjesta isprazniti podugačka lista čekanja za smještaj u druge domove. Rješenje je predstavio dr.sc. Matija Orešković prilikom obilaska lokacije.

 

Ostavi komentar