Na sjednici Općinskog vijeća u Strahonincu opet odbijen zahtjev vijećnika Drabića za uvidom “u račune”

Na sjednici Općinskog vijeća u Strahonincu uobičajeno vruće na aktualnom satu kada je riječ o pitanjima vijećnika Dejana Drabića i odgovorima načelnika Franje Lehkeca. Naime, teško je već sada izbrojati po koji put je Drabić postavio pitanje koje se zapravo provlači već više mjeseci, pa i godina, a riječ je o dostupnosti informacijama o trošenju proračunskog novca.

Vijećnik SDP-a traži bolji uvid u trošenje proračuna

Kako smatra Drabić, treća razina je po zakonu prihvatljiva za javnost, ali za vijećnike dokument mora pratiti obrazloženje, odnosno onaj dio u kojem se sve stavke obrazlažu, kako bi se moglo točno i konkretno vidjeti na što će se proračunski novac trošiti.

Načelnik Franjo Lehkec odgovorio je pomalo ne uobičajeno kazavši: – Vijećniče Drabić, od danas do 31. svibnja 2021. godine neću odgovoriti niti na jedno vaše pitanje, bilo ono usmeno ili pismeno. Nisam ja kriv što su i vaši glasači bili za mene. Pokušajte si to napokon staviti u glavu, jedno te isto ponavljate i ponavljate godinama. Odbio te Upravni sud, Povjerenstvo o sukobu interesa – “doviđenja”, sve relevantne institucije koje postoje u ovoj državi su vas odbile i još jednom vas podsjećam da vama ni na jedno pitanje neću više odgovoriti do 31. 5. 2021.

Tu je priča o Drabićevim pitanjima i Lehkecovim odgovorima vezanima uz dostupnost informacijama o trošenju proračunskog novca završila, kako smo čuli na rok od sljedeće dvije godine i novih lokalnih izbora ili možda ipak samo do sljedeće sjednice u rujnu.

Od brzog interneta ove godine – ništa

Pitanje na koje je vijećnik SDP-a Dejan Drabić ipak dobio odgovor bilo je ono vezano uz brzi internet na području Općine Strahoninec. – Na posljednjem vijeću bilo je riječi o tomu kako ćemo provesti anketu među mještanima, kazao je zamjenik načelnika Josip Šipek, kako bi uopće vidjeli kakav je interes ljudi. No, anketa još nije izašla iz jednostavnog razloga, što nije bilo vremena, odnosno bilo je drugih obaveza vezanih uz nadogradnju vrtića. Taj dio odradit ćemo na jesen. Također problem je s financijske strane, jer trenutno milijun kuna nemamo. Sada nam je na prvom mjestu projekt vrtića. Vjerujem ako bude većeg interesa mještana da će se taj iznos i znatno smanjiti, trenutno za to jednostavno nema novaca.

 

 

Ostavi komentar