INTERVJU s načelnik Strahonica Franjom Lehkecom: Pod bor smo dobili novu sportsku dvoranu!

Franjo Lehkec
Franjo Lehkec

Općina Strahoninec ove godine svoj dan obilježava na neuobičajeni datum koji nema veze ni s čime. Osim s jednim od najvećih darova, slobodno se može reći, od osnutka Općine. Dakako, riječ je o otvaranju nove sportske dvorane uz tamošnju Osnovnu školu. Već po običaju, nama je to prilika za poduži razgovor s načelnikom Franjom Lehkecom.  

Ove godine izostalo je tradicionalno obilježavanje Dana općine Strahoninec, i to s opravdanim razlogom. Niste slavili tada, već sada, krajem godine, kada stanovništvo dobiva najljepši mogući poklon “pod bor” – novu sportsku dvoranu.

– Razlog promjene termina obilježavanja Dana općine Strahoninec je dano obećanje našim mještanima na prošloj svečanoj sjednici povodom 20. rođendana naše Općine, a to je da ćemo sljedeću proslaviti u novoj školskoj sportskoj dvorani. Nadam se da mi mještani taj razlog promjene neće zamjeriti jer sam dano obećanje i održao. Izgradnja dvorane je ostvarenje želje nas samih, ali i generacija prije nas. Ideja o izgradnji školske sportske dvorane javila se još  70-tih godina prošlog stoljeća, a od onda do danas uloženo je puno truda, želje i entuzijazma da se dođe do zadanog cilja. Priča je započela 26. ožujka 2014. polaganjem kamena temeljca, a završit će se u petak 21. prosinca 2018. kao najljepša božićna bajka, poklon svima nama, a posebno našoj djeci. Vrijednost investicije iznosi oko 13 milijuna kuna.

Uvjeren sam kako će ovo impresivno zdanje postati mjesto brojnih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti jer je tako i koncipirano – uvjeren sam da će biti sastajalište mještana, mjesto međusobnog druženja. Želim i nadam se kako će novi prostori pridonijeti da se još više kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija održi u našem Strahonincu. I ne samo to. Ova će dvorana privlačiti razne sportske udruge i klubove, kulturne inicijative, a posebno ostvarit će san naših učenika da nastavu TZK održavaju u modernim i sigurnim prostorima s najmodernijom opremom.

*Školarci su dobili dvoranu, a što je s proširenjem vrtića za što je također iskazana potreba?

– Paralelno sa završetkom gradnje školske sportske dvorane, kreće se u novi veliki, kapitalni projekt – dogradnja dječjeg vrtića te energetska obnova „starog“ dijela vrtića.

Od ove pedagoške godine zgrada dječjeg vrtića nije više u najmu privatne predškolske ustanove te je ponovno započela s radom općinska predškolska ustanova Dječji vrtić Suncokret. Smatram da je to potez koji vodi prema kvalitetnijem predškolskom odgoju djece, boljim uvjetima za korisnike – djecu, roditelje te djelatnike.

Dobili smo oko 3 milijuna kuna za dogradnju vrtića iz EU fonda, dodijeljena su nam sredstva od oko 600.000 kuna iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za energetsku obnovu „starog“ dijela vrtića kao i sredstva za opremanje vanjskog igrališta fiksnim igralima u iznosu oko 100.000 kn iz Ministarstva demografije.

Budući da je procijenjena vrijednost ukupne investicije oko 5 milijuna kuna, ostatak je osigurala Općina u proračunu za 2019. godinu. Važno je napomenuti da se dogradnjom dobiva dodatna kvadratura postojeće zgrade, nova kuhinja te popratne prostorije.

Smatram da će se ovom investicijom stvoriti visoki standardi predškolskog odgoja i naši najmlađi sumještani dobiti će svoj, mogu reći, suvremeni prostor za stjecanje znanja i vještina. Uštedom na energetskoj učinkovitosti svakako ću potaknuti smanjenje cijene boravka djece u dječjem vrtiću od strane roditelja.

*S obzirom na to da smo na kraju godine, što se sve napravilo u ovoj 2018., a što je u fazi realizacije?

– Osim završetka izgradnje školske sportske dvorane, napravljene su pripremne radnje za dogradnju i energetsku obnovu dječjeg vrtića, izgrađena je prometnica i pješačka staza u nastavku ulice Topolje, u ulici Žrtava fašizma, pripremljeni su projekti za njihovu izgradnju u ulicama M. Kovača, odvojak M. Kovača i Prvomajskoj, pripremljeni su projekti za izgradnju staza i u ostalim ulicama naselja, riješeni su imovinsko-pravni odnosi za otvaranje I. faze ulice „spoj Prvomajske ulice i Ulice M. Gupca“, izrađeni je novi Urbanistički plan uređenja stambene zone iza Poljske ulice kojim se stvaraju preduvjeti za novih cca 90 gradilišta, izrađeni je novi Urbanistički plan uređenja gospodarsko-poslovne zone sjeverno od obilaznice u Strahonincu, zbog povećanja sigurnosti u prometi ugrađene su uzdignute plohe za umirivanje prometa u Ulici Žrtava fašizma i Ulici J. Bajkovca, pripremljena je dokumentacija za rekonstrukciju Poljske ulice, novom LED rasvjetom zamijenjena je stara u ulicama M. Kovača i Prvomajska.

Proračun za iduću godinu koji je, kako se najavljuje, jedan od posljednjih koji može računati na izdašnu pomoć fondova EU.

Proračun za 2019. godinu donesen u iznosu od 12.504.221 kuna. Moram istaknuti da je razvojan, socijalan i društveno odgovoran te nas ponovno očekuju velike investicije. U 2019. možemo računati na sredstva iz EU fonda i Ministarstava čije Odluke o prihvaćanju već imamo. Također imamo spremne projekte i za nove natječaje koji će biti raspisani u 2019. godini. S ponosom mogu istaknuti da nam se izvorni proračun povećava svake godine i zbog doseljavanja mladih obitelji u Strahoninec.

*Uspostavili ste i dobru suradnju sa susjednom Općinom Nedelišće koja će se još više produbiti osnivanjem NED-KOM-a.

– S Općinom Nedelišće, kao i susjednim Gradom Čakovcem imamo izvrsnu susjedsku suradnju na raznim projektima. Kao što je poznato, s Općinom Nedelišće imamo dosta zajedničkih tema zanimljivih našim mještanima. Jedna od njih je i groblje. Prošle godine smo uložili 82.000 kuna za obnovu i rekonstrukciju groblja sukladno broju grobnih mjesta naših sumještana. U planu je izgradnja parkirališta kod groblja s “naše strane“, proširenje kolnika od Cvjetne ulice do groblja s pješačko-biciklističkom stazom. Upoznati smo s inicijativom Nedelišća o stvaranju komunalne tvrtke NED-KOM. Ideja koju nam je prezentirao načelnika Darko Dania u duhu je povećanja kvalitete grobnih usluga korisnika stoga je svakako podržavamo.

*Kao sredina kojoj su ljudi na prvom mjestu, puno se ulaže u taj segment društva. Izdvaja se iz proračuna za djecu, udruge, sportaše, umirovljenike…

– Uvijek sam svojim obećanjima i govorima naglašavao da su djeca naša budućnost. Najveće kapitalne investicije koje su započete i realizirane u proteklih pet godina upravo su namijenjene njima, našim najmlađim mještanima. Prirodni prirast nam se svake godine povećava i to me jako veseli. Naše mjesto je postalo poželjno za život mladih obitelji jer svojom komunalnom opremljenošću i brigom za djecu zadovoljava i najviše kriterije koje te obitelji imaju. U cilju podizanja kvalitete življenja, socijalnog razvoja i napretka mjesta, Općina značajnim financijskim sredstvima doprinosi istom – jednokratnim novčanim isplatama za svako novorođeno dijete na području općine (ove godine isplaćeno je 41.500 kuna), sufinanciranje boravka djece u Dječjem vrtiću Suncokret, sufinanciranje boravka djece u drugim vrtićima, organizacijom i financiranjem ljetnog kampa, izdvajanjem za udrugu “Caritas“, stipendiranjem studenata, dok ćemo ih u idućoj akademskoj godini stipendirati u rekordnom broju, čak njih 51. Pomaže se rad udruga, izdvajaju se sredstava za DVD Strahoninec, sufinanciraju preventivni pregled u Poliklinici Medikol, pomažu obitelji lošijeg imovinskog stanja, prepoznaju i brendiraju lokalni OPG-a, a prigodnim božićnim poklonima darivaju se umirovljenici stariji od 75 godina. Prvi smo u Međimurju koji u potpunosti financiramo topli obrok svim učenicima naše škole. Moram istaknuti da se ova mjera već sad pokazala kao pun pogodak jer se sada hrani više od 90% učenika.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar