Sve ostaje isto: HDZ podržao predsjednicu Mirjanu Murk (SDP), ostaje na funkciji predsjednice vijeća

Mirjana Murk, Vladimir Križaić
Mirjana Murk, Vladimir Križaić

Podturensko vijeće prošlo je u znaku dvije točke dnevnog reda, Odluke o donošenju II. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Podturen, te glasovanje o povjerenju predsjednice Općinskog vijeća Podturen. Uz do, kao dodatna točka na dnevni red stavljena je odluka o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u JUO Općine Podturen. 

Prve dvije točke su jednoglasno usvojene dok je treća podigla buru među vijećnicima. Točka o povjerenju predsjednice Općinskog vijeća Mirjane Murk našle se na dnevnom redu na inicijativu pet vijećnika Vladimira Križaića (nezavisna lista mr. sc. Vladimir Križaić), Marija Kovačića (nezavisna lista Mario Kovačić), Vjenceslava Hranilovića (HSLS), Vladimira Sabola (HSS) i Josipa Baloga (Romska nacionalna manjina).

Kako su nezadovoljnici vijećnici naveli u predlaganju točke, zbog nepoštivanja usmenog dogovora i pismene podrške za imenovanje predsjednice od strane takozvane Spasovske koalicije s rotacijskim mandatom na dvije godine, te iz nekulturnih djelovanja predsjednice Murk slijedeći vijećnici traže glasovanje o njezinog povjerenju kao predsjednici Općinskog vijeća Općine Podturen.

Podsjetimo, na prošloj sjednici OV Podturen ostavku na mjestu potpredsjednika Općine Podturen podnio je nezavisni vijećnik i potpredsjednik vijeća Vladimir Križaić. Na sjednici je rekao kako su ovu točku stavili na glasovanje, ne zbog toga da se predsjednica raziješi svoje dužnosti, već da se konačno sazna tko je zapravo na vlasti u Podturnu. 

Vladimir Križaić
Vladimir Križaić

Podsjetimo, ostavku je Križaić dao zbog nezadovoljstva isteka dvogodišnjeg dogovorenog rotacijskog mandata takozvane Spasovske koalicije koja je bila dogovorena u neformalnom tonu nakon izbora u Podturnu. Križaić tvrdi da ona nije bila ispoštovana, to jest da je Mirjana Murk odbila ovaj dogovor i nastavila raditi kao predsjednica vijeća. 

Dogodila se i cijela zavrzlama oko definiranja točke, jer povjerenje kao takvo prema poslovniku nije definirano, već samo razrješenje funkcije predsjednika vijeća. Ipak, to se raspravljamo već kad je dnevni red bio izglasan i prihvaćen od većine vijećnika. 

Vijećnik Branko Krnjak (HDZ) skrenuo je pozornost na nepravilno definiranje točke. 

– Ovako formulirana točka nigdje ne piše u našem statusu. Naš poslovnik ne govori o glasanju povjerenja, nego o razrješenju. Nikakva druga riječ se ne koristi, dodao je Krnjak. 

Vijećnik Križaić inzistirao je da se baš tako definirana točka da na glasanje, koja je kako kaže potpisana od strane pet vijećnika pa se prema tome i mogla naći na dnevnom redu. 

– Mi ovaj puta tražimo povjerenje predsjednice, ne razješenje, nisam došao nikoga razriješiti njegove dužnosti. Želim znati tko je na vlasti u Podturnu, želim da se točka riješi, rekao je nezavisni vijećnik Križaić.

Za riječ se javila i vijećnica Marijana Cerovec (HDZ). 

– S obzirom da se radi o pravnoj osnovi, Križaić tvrdi da mi pravne osnove ne trebamo, onda mislim da je jasno gdje je greška. Ne moramo se više tu izgovarati nepotrebne konstatacije, ovdje smo zbog druge uloge, a ne one privatne. Nama je, kao i predsjednici stalo da vijeća vodimo s točkama koje se tiču napretka općine Podturen, a ne privatnih problema u stranci, zamisli i mašte, svega onoga što očito koristite da si popunite slobodno vrijeme, zaključila je vijećnica Cerovec, dok je Križaić rekao da on poštuje zakon. 

Na kraju se točka preformulirala, iz povjerenja u razrješenje, na prijedlog predsjednice Murk, iako je dnevni red već bio usvojen. 

Mirjana Murk
Mirjana Murk

Protiv razrješenja predsjednice glasalo je sedam vijećnika, Marijana Cerovec (HDZ), Branko Krnjak (HDZ), Petra Jambrošić (HDZ), Slavko Kocijan (KLGB), Zlatko Vrtarić (KLGB), Dino Biber (SDP) i Mirjana Murk (SDP). Suzdraži su bili vijećnici Vladimir Križaić (KLGB), Josip Balog (Romska nacionalna manjina) i Vladimir Sabol (HSS). Za razrješenje glasao je Vjenceslav Hranilović (HSLS).

Ostavi komentar