SVATOVSKI običaji u Podturnu koji traju i danas: Muški u krčmu, žene u crkvu 

Plesanje pred crkvom
Plesanje pred crkvom

Taj prastari običaj i dalje je prisutan u Podturnu. Kad mladenci uđu u crkvu, muškarci odu u obližnji kafić s muzikom, dok žene, kumovi i roditelji odlaze u crkvu. Tek kad vjenčanje završi svi se okupe ispred crkve na ples. To je vrlo specifičan običaj jer se blokira glavna cesta ispred crkve, te svi svatove plešu i na taj čin slave novu ljubav. 

– Zastavnik podiže zastavu kad mladenci vjenčani izlaze iz crkve, te jabuku svojom snagom mora skinuti. Žene se nekad znaju zainatiti, jako ju pričvrste sa žicama. Zastavnik mora uložiti puno truda da jabuka ispadne. S jedne strane se to kosi jer je u pitanju sveta zastava, pa možda i nije najbolje da se s njom lupa o pod, a s druge strane ju zastavnik mora nekako skinuti, priča Ljubica. 

U ono doba, djevojka koja se našla pokraj jabuke koja je pala na pod, ona je iduća koja će se udavati. Možemo reći da je ovaj običaj prethodio današnjem bacanju buketa. Danas kad jabuka padne, razbije se u par dijelova. Uzme ju tko stigne, radi uspomene, ali i sreće koju donosi mladenka. 

Foto: MaRRtinez photography

Ostavi komentar