Nakon 12 dugih godina čekanja sportska dvorana u Orehovici stavljena u funkciju

U nazočnosti velikog broja uzvanika, gostiju, učenika škole, kao i mnogobrojnih mještana, u Orehovici je, neki bi rekli napokon, otvorena i stavljena u funkciju školska sportska dvorana, nakon dvanaest dugih godina čekanja.

-Međimurska županija u protekle je četiri godine pokrenula niz kapitalnih projekata koji se odvijaju u području obrazovanja, a kao jedan od primjera je i osnovnoškolsko obrazovanje u Orehovici kojoj će se projektom školske sportske dvorane otvoriti niz novih mogućnosti za osnovnoškolce, kazao je međimurski župan Matija Posavec na svečanosti otvaranja ovog objekta.

Opremanje dodatnih 6 učionica, te otvaranje i opremanje sportske dvorane od izuzetne je važnost za sve mještane ovog kraja, počevši od predškolaraca, osnovnoškolaca te brojnih udruga koje gravitiraju dvorani u Orehovici, istaknuo je Posavec, i dodao kako se ulaganje u obrazovanje mladih u Međimurju nastavlja kako bismo i dalje bili perjanica obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Uz korištenje dvorane za više od pedeset posto mještana općine, još jedan benefit je i taj što će u novim uvjetima boraviti i predškolarci, s obzirom na to da OŠ Orehovica provodi i program predškole u trajanju od 5,5 sati dnevno.

-Ovo je jedan od zasigurno, najradosnijih dana za sve mještane Orehovice ne samo za školu, jer eto nakon 12 godina ii godina gledanja u one nosive stupove koje smo već pomalo u šali zvali i rakete, danas je svečano otvoreno i ovo školsko sportsko zdanje, nadovezao se općinski načelnik Franjo Bukal. Kao što sam već i spomenuo osim što će se koristiti za potrebe škole, ovu dvoranu moći će koristiti i mogobrojni mještani i članovi 16 udruga, u stvaranju novih sportskih prvaka, ali omugućiti prije svega djeci da više ne moraj gubiti vrijeme hodajući po suncu kiši od škole do dvorane, od danas je to prošlost.

Osnovna škola Orehovica danas ima 308 učenika. Škola već niz godina povlači sredstva iz raznih natječaja kojima se ostvaruju ciljevi Nacionalne strategije za obrazovanje Roma. Danas je prepoznata kao primjer dobre prakse u radu s učenicima romske nacionalne manjine i njihovoj integraciji u širu društvenu zajednicu. U ovoj školskoj godini škola je u eksperimentalnom programu “Škola za život“, te provodi program predškole i produženog boravka.

Konačni iznos izgradnje i opremanja dvorane na kraju iznosi nešto više od 15 milijuna kuna

Izgradnja sportske dvorane s aneksom od šest učionica za jednosmjensku nastavu započela je 2006. godine kad su izgrađeni temelji i temeljna ploča, što je financirala Međimurska županija s 1.761.553,76 kuna, dok je gradilište za školu i dvoranu te prilaznu cestu osigurala je Općina Orehovica. Nakon toga se do 2015 nije našao izvor financiranja za nastavak gradnje. Tijekom 2015. godine zbog programa predškole preprojektiranjem su dodane još dvije učionice te se pristupilo nastavku izgradnje prema osiguranim sredstvima. Dvije godine kasnije, tijekom 2017. godine, kada su radovi ponovo nastavljeni Međimurska županija uložila je dodatnih 2.617,812 kuna za radove i opremu, dok je Općina Orehovica u nabavi opreme participirala s 759.832,31 kuna. Kada se zbroje sva utrošena sredstva, 9.045.317,46 županijskih kuna, 2.199.832,31 sredstava Ministarstva obrazovanja i 3.850.000 kuna s koliko je sudjelovalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dolazimo do konačnog iznosa od 15.096.149,77 kuna za izgradnju ovog objekta.

Spomenimo kako su uz učenike, učitelje i mnogobrojne mještane, ovu svečanost uveličali potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak,saborske zastupnice Bernarda Topolko iSunčana Glavak, saborski zastupnik Branimir Bunjac, pomoćnik ministrice Vlado Prskalo, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman Josipom Grivecom, općinski načelnik Franjo Bukal, Aleksa Đokić I z Vladina ureda za ljudska prava I nacionalne manjine, načelnik PUM-a Ivan Sokač I njegov zamjenik Fladimir Faber, te mnogi drugi. Svoju radost današnjim događajem iskazali su i mali zboraši i tamburaši OŠ Orehovica, Ida Hlapčić, kao I Karolina Matjašec bivša učenica , a danas je studentica solo pjevanja i glazbene pedagogoije u Puli.

Više o samoj svečanosti donosimo u tiskanom izdanju Međimurskih novina, u broju 1199. koji izlazi u petak,7. Rujna.

Ostavi komentar