3.3 C
Čakovec
Petak, 24 studenoga, 2023

Željko Kacun bit će profesionalni zamjenika načelnika Općine Nedelišće

U četvrtak, 29. lipnja,, održana je 2. sjednica Općinskog vijeća Općine Nedelišće koju je vodio njegov predsjednik Ljudevit Bošćak.

Aktualni sat

Na aktualnom satu vijećnica Darinka Pergar iznijela je kako se na Trgu Republike u Nedelišću od Ulice maršala Tita prema OŠ Nedelišće s lijeve strane nalazi pješačka staza uz koju je drvored kod kojeg su grane i krošnje narasle do te razine da su došle do kuća koje se nalaze uz tu pješačku stazu. Rekla je da bi o tome trebalo voditi računa i ukloniti dio grana, a možda i razmisliti o sadnji novih stabala što bi se moglo provesti preko Plana zelenog djelovanja, te je pitala vodi li se o tome računa i što će se poduzeti. Upozorila je i na svjetleće stupiće koji su postavljeni preko puta groblja u Nedelišću koji su u više navrata bili oštećivani. Rekla je kako bi, budu li se i dalje oštećivali, trebalo razmisliti o njihovom uklanjanju ili zamjeni s prikladnijim. Stoga je pitala kakav je stav rukovodstva vezano uz ovu situaciju.

Potpredsjednik Općinskog vijeća Ivan Marciuš podsjetio je da se u Nedelišću nalazi vodocrpilište putem kojeg se vodom opskrbljuje oko 90% stanovnika Međimurske županije, a Općina Nedelišće godišnje uprihoduje oko 2 milijuna kuna, te je naglasio važnost zaštite vodocrpilišta od mogućih onečišćenja. Podsjetivši kako je projekt Aglomeracije Čakovec, kojim će se građanima u preostalih 8 naselja Općine Nedelišće omogućiti priključenje na kanalizaciju pri kraju, pitao je načelnika je li zadovoljan s brojem priključenja na kanalizaciju u tim naseljima.

Vijećnik Franjo Cimerman napomenuo je da se u dnevnom redu sjednice Vijeća pod prvom točkom nalazi prijedlog Odluke o I. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Nedelišće za 2017. godinu, te je pitao može li Općinsko vijeće, s obzirom da u Statutu Općine Nedelišće stoji da Odbor za proračun i financije razmatra izmjene i dopune proračuna, a budući da taj Odbor još nije izabran, donijeti navedenu Odluku.

Općinski načelnik Darko Dania vezano uz drvored pokraj pješačke staze na Trgu Republike u Nedelišću odgovorio je da je upoznat s problemom drvoreda te su angažirane stručne službe koje su utvrdile da su stabla bolesna pa će se morati srušiti. Dodao je kako će Općina Nedelišće pripremiti projekt uređenja prostora čitavog Trga Republike u idućoj kalendarskoj godini te će njime biti obuhvaćen i drvored. Što se tiče svjetlećih stupića kod groblja u Nedelišću, rekao je da se slaže s mišljenjem vijećnice i ukoliko će se oštećivanje nastaviti, oni će biti uklonjeni ili zamijenjeni.

Što se tiče priključenja na kanalizaciju, načelnik je rekao kako je trenutačno ono moguće u sedam naselja, dok će u Gornjem Kuršancu to biti moguće kroz dva tjedna. Odgovorio je kako su Međimurske vode d.o.o. u postupku sklapanja ugovora o priključenju s građanima, a one koji se na odazovu na poziv predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilazit će na terenu te očekuje kako će postotak priključenja biti oko 80 posto.

Vezano uz usvajanje Odluke o I. izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu, načelnik Dania odgovorio je da su prema Statutu Općine Nedelišće odbori radna tijela koja daju mišljenja, a koje Općinsko vijeće može, ali i ne mora prihvatiti. Prema tome, a posebno iz razloga jer Odbor za proračun i financije još nije izabran, Općinsko vijeće može donositi odluke. Dodao je kako je pozvao sve predstavnike oporbenih stranaka da dostave prijedloge svojih članova za radna tijela Općinskog vijeća kako bi se ona mogla formirati na radnoj sjednici u rujnu ove godine.

Prve izmjene i dopune općinskog proračuna

Vijećnici su usvojili Odluku o 1. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Nedelišće za 2017. godinu. Planirani proračun u iznosu od 36.715.000,00 kuna povećava se u prihodima i izdacima za 7.772.100,00 kuna na iznos od 44.487.100,00 kuna. Prvi razlog izmjena i dopuna je uključivanje viška prihoda iz 2016. godine u iznosu od 1.113.996,20 kuna u ovogodišnji proračun. Nadalje, u Proračunu je potrebno planirati i osigurati sredstva za izradu projektne dokumentacije i geodetske usluge za UPU Zavrtje u iznosu od 150.000 kuna, zatim za izgradnju Ulice Josipa Vrhovskog u Nedelišću u iznosu od 3.500.000 kn, za energetsku obnovu Dječjeg vrtića “Zvončić” u iznosu od 1.100.000 kuna, od čega su sredstva u iznosu od 615.000 kuna dobivena od Europskog fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tu su još i korekcije potrebnih sredstava za obnovu cesta i odovodnju oborinskih voda te za izgradnju infrastrukture u Gospodarskoj zoni Goričica u Nedelišću.

Profesionalni zamjenik općinskog načelnika

Vijećnici su prihvatili Odluku o plaći općinskog načelnika i zamjenika načelnika Općine Nedelišće. Odlukom se određuju osnovica i koeficijenti za obračun plaće općinskog načelnika i njegovog zamjenika. Plaća dužnosnika čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće koja je utvrđena u iznosu od 3.630,00 kuna, uvećano za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, a ukupno najviše za 20 posto. Koeficijenti za obračun plaća dužnosnika utvrđeni su 4,00 za općinskog načelnika, te 2,00 za njegovog zamjenika. Tako će uz načelnika Darka Daniu dužnost zamjenika načelnika profesionalno obavljati i Željko Kacun.

Porezi

Sukladno nalazu redovnog nadzora zakonitosti općih akata Općinskog vijeća od strane Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o porezima. Njome je u postojeću Odluku dodana nova točka koja se odnosi na utvrđivanje načina, uvjeta i visine poreza na korištenje javnih površina na području općine Nedelišće, a koji su se ranije određivali prema posebnoj odluci Jedinstvenog upravnog odjela ili načelnika. Sada je to propisano Odlukom o porezima na način da će se u takvim slučajevima naplaćivati jedna kuna po metru četvornom po danu korištenja javnih površina na području općine Nedelišće.

Kako je od 1. siječnja 2017. na snazi novi Zakon o lokalnim porezima, na temelju kojeg se od 1. siječnja 2018. godine uvodi porez na nekretnine jer više neće biti naplate komunalne naknade, Općina Nedelišće poziva sve svoje građane da ispune obrazac o vlasništvu nad nekretninama na području općine Nedelišće.
Podaci se ispunjavaju i predaju na posebnom obrascu koji je dostupan na općinskim web stranicama te u općinskoj upravi u Nedelišću. Obrazac je potrebno popuniti i potpisati i predati u općinsku upravu. Vlasnici nekretnina koji to ne učine, primit će obračun poreza sukladno podacima kojima već raspolaže Općina Nedelišće i koje je koristila za dosadašnju naplatu komunalne naknade, a sukladno Zakonu primijenit će se najviši koeficijenti za obračun, na što posebno upozoravamo naše građane. Za sve informacije građani se mogu javiti u općinsku upravu ili na tel. 821-107 i 389-948.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

29. Jazz fair donosi nešto žešći jazz

29. Jazz fair- petak

Vremenska prognoza: Za vikend nam stiže snijeg?

Prelog domaćin još jednog Gospodarskog foruma