12.2 C
Čakovec
Nedjelja, 19 ožujka, 2023

Prošlu godinu u Župi Nedelišće dvostruko više umrlih nego krštenih

Župa Nedelišće je objavila statistiku sakramenata koji su podijeljeni u župi za prethodnu godinu, piše Nedelist. U 2020. je kršteno 39 djece, umrlo je 80 osoba, sakrament Svete potvrde je primilo 62 učenika, a njih 65 Prvu pričest.

Prošla godina je obilježena pandemijom koronavirusa te uzevši u obzir činjenicu da svi stanovnici nisu vjernici niti ne primaju svi sakramente, podaci predstavljaju značajan uzorak i otkrivaju kako je uočljivo značajno smanjivanje broja osoba po generacijama do mjere da se u 80 godina brojka prepolovi. Navedeni sindrom se naziva „bijela kuga“ ili „depopulacija“ te je on izražen u Općini Nedelišće.

Veliki dio populacije u Općini Nedelišće čini romsko stanovništvo iz naselja Parag te oni imaju drugačije demografske trendove odnosno natalitet je veći od mortaliteta. Uzevši to u obzir, „državna“ statistika Općine Nedelišće pokazuje idealne trendove odnosno veći broj novorođenih od umrlih (prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2018. godine, Općina Nedelišće bilježi 129 rođenih i 90 umrlih).

No, „župna“ statistika otkriva drugu sliku. Broj stanovnika Općine Nedelišće, izuzevši naselje Parag, drastično pada. Stanovništvo se iseljava u inozemstvo, dio mladih obitelji odlaze u Čakovec ili Varaždin, dok se broj djece u mladim obiteljima smanjuje.

Prema pisanju Nedelista, zaključak je da opasna pandemija koronavirusa nije ostavila značajniji trag u statistikama, dok „bijela kuga“ ispada sto puta gora. (fc)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,026FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE