Izložba doajena međimurskog naivnog slikarstva Franje Ružmana u Dunjkovcu

Danas popodne je u Vatrogasnom domu u Dunjkovcu otvorena izložba slika Franje Ružmana iz Preloga.

Izložnu je organizirala Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca, Općina Nedelišće i Turistička zajednica Općine Nedelišće.

Ovom izložbom Franjo Ružman Brko počinje obilježavanje 40 godina slikanja. Ružman je slikar hrvatske naive i doajen međimurskog naivnog slikarstva.

Uglavnom slika na staklu, što je posebno zahtjevna tehnika, njegova je posebnost da u jednoj slici ima više motiva, pa tek kad sliku pogledate sa svih strana vidite ispričanu priču na način kako to samo autor zna. Ima prepoznatljiv, karakterističan stil, koji čini odmak od hlebinske naive. Najčešći motivi su mu obični, mali ljudi, priroda i život uz Dravu kakav je nekad bio. Ponekad prikazuje i suvremene motive. Stvara strpljivo i polako, a svaka njegova slika na staklu nastaje slojevito u nekoliko tjedana rada.

I ova, 5. po redu izložba u organizaciji “Međimurske grude”, je bila dobro posjećena. Prisutne je pozdravio Darko Dania ispred Općine Nedelišće, Franjo Soldat, predsjednik udruge. O autoru je govorio novinar Međimurskih novina Josip Šimunko, a dvije međimurske pjesme otpjevao je Muški vokalni sastav KUU Seljačke sloge Nedelišće.

Nakon izložbe upriličen je domjenak.

Izložbu možete pogledati i sutra, u nedjelju 11. ožujka, u vremenu od 10 do 18 sati. Dobrodošli!

(Snježana Zorković)

OLYMPUS DIGITAL

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE