Uspješni pčelar Dražen Bogdan: Pčelarstvo je moja dijagnoza!

U gotovo netaknutoj prirodi u Vugrišincu, u Rakovoj grabi,  živi obitelj Bogdan koja se prije sedam godina počela baviti pčelarstvom. Bračni par Dražen i Jelena prvo su nabavili 5 košnica, a danas ih imaju 40. Proizvode bagremov, cvjetni i kestenov med te propolis i pčelinji vosak.

Kazali su nam da im je bitna kvaliteta proizvoda, a ne količina. S plasmanom proizvoda nemaju problema jer sve prodaju na kućnom pragu, a kupci su domaći i strani. Kvalitetu njegovih proizvoda potvrđuju i brojna priznanja i diplome s natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Osobito se ponose zlatnom diplomom koju su osvojili 2017. godine na 13. međunarodnom natjecanju pčelara u kvaliteti meda ‘Zzzagi med’ za med od bagrema, kao i na zlatnoj diplomi na 11. senzoričkom ocjenjivanju meda Međimurske županije.

– Trenutno sam zadovoljan kvalitetom proizvoda i plasmanom. Osim prodaje meda, moj je plan educirati ljude o medu kao našoj hrani i lijeku. Najviše mi je srcu drago kada se ljudi vrate i kažu da im je moj savjet pomogao, priča nam Dražen u svojoj obiteljskoj kući gdje nam je svoje proizvode ponudio na degustaciju.

Proizvodnja pčelinjih proizvoda u obitelji Bogdan odvija se u “tvornici”pod vedrim nebom. Uz sav trud i zalaganje rezultata najviše ovisi o vremenskim prilikama. Njihovi proizvodi nastaju bez ikakve kemije.

– Svi u obitelji svako jutro konzumiramo med, bilo na žlicu, u čaju ili uz kruh. Moramo priznati da smo rijetko kad bolesni, ispričao nam je Dražen u prisustvu svoje supruge.

Pčelarstvom se počeo baviti sasvim slučajno, a početna zainteresiranost prerasla je u dopunsko zanimanje. Za njegovo uspješno pčelarenje glavni krivac je njegov veliki prijatelj, zaljubljenik i znalac u pčelarstvo gospodin Viktor Dobranić iz Mačkovca koji ga je svojim savjetima uputio u sve zamke pčelarstva. Na pitanje zašto se je počeo baviti pčelarstvo, Dražen nam je odgovorio kratko:

– Kako se kaže, u zdravom tijelu zdrav duh.  A do zdravog tijela možemo doći samo zdravom hranom, a to je zasigurno med. Med je najzdravija i najsigurnija hrana. Otac medicine Hipokrat smatrao je da su med, zrak i voda lijek za sve ljudske tegobe.

Pčelinja zajednica pravi je primjer dobre organizacije pa promatrajući pčele možemo i puno toga naučiti. Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane pa ni ljudi. Na zemlji se samo oko 10 posto biljaka oprašuje vjetrom, dok 90 posto oprašuju insekti. Glavninu tih insekata čine upravo pčele. Bavljenjem pčelarstvom Dražen, kako sam kaže, doprinosi svojoj obitelji, ali i široj zajednici.

Dražena smo upitali i zašto je svoj OPG nazvao Rakova graba.  Odgovorio nam je da u blizini njegova pčelinjaka teče Rakov potok koji je ime dobio po tome što je nekad bio stanište rakova. Potok danas zna tijekom godine presušiti.

Naš sugovornik sve svoje slobodno vrijeme posvećuju pčelama. Kod pčelinjaka je obavezno ujutro prije posla te navečer kad se vrati kući. U planu mu je nedaleko od svoje napraviti Mednu kuću, odnosno opremiti i modernizirati vrcaonu.

– Moj životni slogan glasi ovako: Med nam daje snagu, zdravlje, ljepotu i smanjuje gorčinu života. Pčelarstvo nije posao, nije hobi, to je dijagnoza. Kad postaneš pčelar, pčelar ostaješ zauvijek. Da je pčelar biti lako, pčelar bi bio svatko, naglasio je završno pčelar Dražen.

Ostavi komentar