FOTO: Održana 185. godišnja skupština Cehovskog društva Sv. Leonarda iz Goričana!

U Domu kulture u Goričanu, dana 1.0 veljače 2020. godine održana je 185. skupština (spravišće) Cehovskog društva sv. Leonarda iz Goričana. 

Cehovsko društvo sv. Leonarda iz Goričana osnovano je 1835. godine. Cehovi odnosno zanatlijska udruženja, koja su se znatnije počela razvijati potkraj srednjeg vijeka, bili su družine koje su imale svoje statute i protokole kojima su regulirane međusobne odnose unutar i između pojedinih cehova.

Ovu skupštinu ili po domaćem „spravišće“ vodio je Josip Vargec, koji je i ujedno predsjednik društva. On je pozdravio sve prisutne članove “brate i sestre”, goste skupštine te svima zaželio ugodno druženje. Gosti skupštine bili su donačelnica općine Goričan Ines Bašnec, župnik Josip Drvoderić te predstavnici udruga s kojima društvo surađuje u Goričanu. Počasni članovi društva župnik Pavao Markač i fra Nikola Bašnec ispričali su svoj dolazak na skupštinu zbog drugih obaveza.

Predsjednik društva Josip Vargec podnio je izvješće o radu društva, te naglasio da je kako nekad tako i danas, osnovni rad Ceškog društva je ukopavanje naših pokojnika- ukupno je bilo 29 sprovoda u 2019.godini, svijetljenje kod svetih misa, sudjelovanje na procesijama u  Goričanu ali i na crkvenim svečanostima u Svetoj Mariji, Draškovcu, Maloj Subotici, Zagrebu i tako prenoseći tradiciju i kulturu Goričana. Zahvalio se općini Goričan i svim sponzorima na financijskim potporama u radu društva. U planu rada za 2020.godinu je svečana proslava obilježavanja rada društva koja će se održati  dana 06.11.2020. godine na dan sv. Leonarda. Također će se nabaviti novi svijećnjaci a također imaju želju da budu prisutni i na svetoj misi u zagrebačkoj katedrali povodom „Međimurskog prošćenja“ u Zagrebu. U Ceško društvo primljeni je veći broj novih članova gdje će se presjek starosti članova malo smanjiti.

Gledajući prisutne članove na ovoj skupštini, najmlađi članovi bili su 45.godišnjaci bračni par Bašnec Danijela i Ivica a najstariji član ove skupštine bio je Horvat Stjepan koji ove godine slavi 90. rođendan a moram ga pohvaliti da je cijelu večer plesao kao mladić.

Blagajnički izvještaj iznio je Ivan Bašnec, koji je naglasio da u blagajni ima nešto gotovine, troškovi se povećavaju a prihoda je manje.  U šali je naveo da je u starim spisima društva napisano da se cijena ukopa pokojnika određuje na temelju cijene 50 litara vina,  i da je napisano „ tko nemože liter vina spiti, ne može cešćan biti“.

U ime Nadzornog odbora izvješće je podnio Josip Kvakan te istaknuo da nema nepravilnosti u radu blagajnika. Zapisničar na ovoj skupštini bio je Matija Mihoci, a poslove  tajnika društva obavlja Vlado Sokač.

Na skupštini je donijeta i odluka kojom se u Pravilniku o cijeni ukopa pokojnika, cijena ukopa sa 500,00 kuna povećava na 600,00 kuna s primjenom od dana donošenja odluke.

Prisutnima se obratila donačelnica općine Goričan Ines Bašnec, pohvalila je rad društva, istaknula  je da je društvo aktivno u svim aktivnostima koja organizira općina Goričan.

Također se prisutnima obratio i župnik Josip Drvoderić koji se zahvalio svim članovima Cehovskog društva na pomoći i aktivnostima u radu župe Sv. Leonarda.

 

Tekst i foto: Tomislav Gudlin

 

 

Ostavi komentar