FOTO: Dramskim prikazom pokazali kako je Goričan pred 101 godinu postao republika!

101 godina je prošla od kako su davne 1918. godine gladni i ogorčeni mještani u studenom te godine protjerali općinsku vlast i proglasili Goričan samostalnom republikom raskinuvši sve veze s ondašnjim državnim sustavom.

U subotu, 2. studenoga 2019. godine obilježavanje 101 godine Goričanske republike započelo je u 14 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred spomen ploče poginulima tijekom toga vremena. Načelnik Mario Moharić zamolio je prisutne za minutu šutnje za poginule i stradale u Goričanskoj republici, a župnik Josip Drvoderić održao je dio crkvenog obreda.

Nakon odaje počasti stradalima, u 14.30 sati u samome centru Goričana dramskim prikazom „Goričanska republika“, šezdesetak izvođača, članova KUD-a Goričan, mjesnih udruga, mještana te glumci iz Kazališne družine Štolcer i KUU Veseli Međimurci, brojnim su okupljenim uzvanicima, mještanima i gostima prikazali život tada, pobunu mještana koji su htjeli slobodu, samostalnost i bolje socijalne prilike davne 1918. godine u studenome te sam čin proglašenja Goričana republikom ali i život nakon toga. Kočije, kuburaši, konji, svatovi, stari predmeti iz toga doba, odjeća, sama lokacija u centru mjesta doprinijeli su vjernom prikazu događaja kojeg se mnogi a najviše stanovnici Goričana prisjećaju s ponosom, jer ipak, Goričan je bio republika punih trinaest dana!

U programu su sudjelovale udruge Općine Goričan koje su za prisutne spremile razna jela, bilo slana ili slatka, OPG-ovi s međimurskog područja sa svojim proizvodima, Caritas Župe sv. Leonarda te gosp. Petar Horvat sa svojom izložbom starih predmeta upravo iz doba Goričanske republike. Tako se Goričan još jedne godine prisjetio ovog slavnog događaja i obilježio ga na prigodan način. Nedavno je jedan postariji mještanin Goričana posvjedočio da mu je njegov japa, sad već pokojni, rekao: – Žav mi je bilo dok su nam zeli zvone, ali sam itak biv srečen jerbo smo mi meli svoju republiku!(Izvor: Općina Goričan,  foto:Studio  Vipro)

Ostavi komentar