18.3 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Sljedeći vikend u Donjem Vidovcu manifestacija ‘Dani zlata i starih zanata’

Općina Donji Vidovec poznata je po vrlo starom zanatu koji se danas u svijetu rijetko može vidjeti i doživjeti, a to je ispiranje zlata iz rijeke Drave.

Stoga se svake godine organizira tradicionalna manifestacija „Dani zlata i starih zanata“.

Umijeće ispiranja zlata donjovidovskih zlatara prepoznala je i carica Marija Terezija te im je darovala posebnu povelju davne 1776. godine. Tom je poveljom ispiračima iz Donjeg Vidovca dodijeljeno pravo za ispiranje zlata na rijekama Dravi, Savi i Muri. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ spoj je lokalne povijesti i turističke ponude gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti i doživjeti zanati poput zlatarenja, košaraštva, medičarstva (s ukusnim napitkom spravljenim od fermetiranog meda – gvircom, ali i licitarskim srcima rađenima po starinskim kalupima), kušati domaća jela poput orehnjače, makovnjače, koružnjače te ponuda lokalnih poljoprivrednih gospodarstava te domaće rukotvorine, najavljuju iz Grada Preloga.

Za kulturni dio programa pobrinut će se Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec s gostima iz susjedne Mađarske i Slovenije.

Posjetiteljima manifestacije nudi se mogućnost panoramske vožnje kanalom „HE Dubrava“ gdje će se prezentirati ispiranje zlata, ponuditi degustacija crnog piva proizvedenog u Hotelu Golf iz Donjeg Vidovca i tradicionalnih jela kao što su „zlatarska juha“, „zlatarski žganci“ i „zlatarski kalamper“.

Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ održat će se 17. lipnja 2023. godine u Donjem Vidovcu, odnosno na kanalu „HE Dubrava“.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE