Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu donosi zanimljiv i edukativni program

Međunarodni voćarski sajam Donji Kraljevec

Općina Donji Kraljevec, Međimurska županija i Centar dr. Rudolfa Steinera organiziraju već tradicionalni 12. međunarodni voćarski sajam, koji će se održati 3. i 4. studeni 2017. u Donjem Kraljevcu.

Ovu manifestaciju, na koju je ulaz besplatan, nemojte propustiti jer je dvodnevni program bogat i zanimljiv.

Otvorenje Sajma predviđeno je za petak, 3. studenog 2017. u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec s početkom u 11.00 sati. U sklopu otvorenja promovirat će se i degustirati prvo hrvatsko bio pivo i Steinerov kolač.

Ssredišnja tema stručnih skupova bit će okrugli stol naslovljen: Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”. U radu okruglog stola očekuje se odziv uglednih poljoprivrednika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Savjetodavne službe i drugih dionika ove gospodarske grane suočene s svakodnevnim novim izazovima. Otvoren je pozivom na sudjelovanje, jer organizatori drže da dragocjeni doprinos kvaliteti zaključaka okruglog stola, mogu svojom raspravom i prijedlozima pridonijeti svi.

U prvom planu Sajma i nadalje će biti proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i pristupima. Na ovogodišnjem Međunarodnom voćarskom sajmu voćari će predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i inovacije u voćarstvu. Organizatori vrijednim drže isticanje uravnotežene prehrane bogate voćem i voćnim prerađevinama, što je navelo na održavanje kulinarskih radionica, ali i na nadgradnju postojećih znanja o prehrani svih involviranih na sajamskoj priredbi: od proizvođača i prerađivača, školskih vrtova i zadruga, LAG-ova i OPG-ova, udruga i organizacija.

Prošle je godine organizirano prvo Međunarodno ocjenjivanje voćnih vina, a interes proizvođača nadmašio je sva očekivanja organizatora. Sada je vrijeme za drugo izdanje tog ocjenjivanja, a broj prijava govori u prilog tome da će lista proizvođača voćnih vina biti dulja od lanjske.

Ove godine na Sajmu se pridružuju i mali, “kućni”, pivari, proizvođači voćnih i eko piva, koji pripremaju ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva, brojna predstavljanja, kao i tri edukacijska panela. Bit će to 1. ocjenjivanje piva s udjelom voća, što također ubrajamo u vrijedne inovacije koje Sajam želi predstaviti široj publici.

Stručni dio Sajma osmišljen je u suradnji sa Savjetodavnom službom koja je suorganizator Sajma. Misija sajma je ostala ista – dati doprinos intenziviranju voćarstva na OPG-ima, za što nesumnjivo postoji potencijal, te dati poticaj širenju inovacija u krugu zainteresiranih.

Cijeli program sajma pogledajte na web stranicama vocarski-sajam.com

Ostavi komentar