NAČELNIK IVAN HAJDAROVIĆ: Dekanovec broji 17 aktivnih poduzeća!

Načelnik Ivan Hajdarović
Načelnik Ivan Hajdarović

Najmanja općina u Hrvatskoj Dekanovec, iako ima najmanji proračun marljivo piše projekte za EU fondove koji su i realizirani. Očekuje ih izazov izgradnje kanalizacijske mreže, a potom i sanacije prometnica. Dovršetak projekta predviđa se za 2023. godinu, a želja mi je najmlađim mještanima osigurati novo mjesto za bezbrižnu igru kroz projekt uređenja i postavljanja dječjeg igrališta.

Dekanovec, kao najmanja općina ima puno potencijala. Što biste istaknuli kao najveće projekte, te čime zadržavate mlade da ostanu živjeti i raditi u Općini?

Prometnica do rijeke Mure je najveća investicija u povijesti naše Općine. Projektom se rekonstruirala Ulica Florijana Andrašeca s pješačko – biciklističkim stazama i oborinskom odvodnjom, te prometnica do Mure u duljini od 2,8 kilometara. Posebnim postignućem smatram komunalno uređenje svih ulica u naselju, te uspostavljanje niza kulturnih i sportskih događanja. Sve više se radi na promoviranju našeg najpoznatijeg Dekanovčanina, kantora Florijana Andrašeca koji je ostavio dubok trag u pjesničkom, skladateljskom i kiparskom stvaralaštvu. Zadnjih nekoliko godina oživjeli su projekti poput „Glazbena večer Florijana Andrašeca“, „Florijan i ja“ i „Furjonova zviezda“. Spomen park u samom centru naselja uređen je s brončanim kipom kantora Florijana Andrašeca koji je djelo dekanovskog kipara Stjepana Krnjaka. Sa skromnim proračunskim sredstvima, u 2017. godini uspjeli smo realizirati projekt „Energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta“ i tako omogućiti zamjenu dotadašnje rasvjete s LED rasvjetom te osvjetljavanja naselja tijekom čitave noći. U planu je i nastavak uređenja cestovne i komunalne infrastrukture na području Općine Dekanovec, i to u svim ulicama. Prvenstveno se to odnosi na uređenje odvojka ulice Florijana Andrašeca prema Lovačkom domu, uređenje cestovne infrastrukture i odvodnja oborinskih voda u Murskoj ulici, Ulici Josipa Kocijana, te uređenje nerazvrstane ceste prema groblju. Dekanovec od 2016. godine ima punionicu za električne automobile. Iako nije prva u Međimurju, budući da se nalazi na murskoj magistrali, Općinu Dekanovec ucrtala je na kartu regionalne mreže najmodernijih e-punionica.

Koji projekti će potencijalno biti realizirani u skoroj budućnosti?

Općina Dekanovec ima pripremljen niz projekata za kandidiranje na natječaje za EU fondove, a za mene najznačajniji je Dom zdravalja – rekonstrukcija postojeće stambeno – poslovne zgrade u Dom zdravlja ne bi li u nju smjestili liječničku i stomatološku ordinaciju te ljekarnu. Smatram da je Dom zdravlja u Dekanovcu preko potreban i da je od velikog značenja prvenstveno za mještane Dekanovca, ali i za okolna mjesta. Drugi strateški projekt za razvitak Dekanovca je izgradnja Vatrogasnog doma u poduzetničkoj zoni, a pored novog prostora za vatrogasce želja mi je i izgradnja višenamjenske sportske dvorane koju će koristiti rekreativci, udruge te naravno Područna škola u Dekanovcu. Dvorana bi se gradila tik uz postojeće sportske terene u Poduzetničkoj zoni. Poput drugih općina i nas iščekuje izazov izgradnje kanalizacijske mreže, a potom i sanacije prometnica, a dovršetak ovog projekta predviđa se za 2023. godinu. Želja mi je najmlađim mještanima osigurati novo mjesto za bezbrižnu igru kroz projekt uređenja i postavljanja dječjeg igrališta.

Općina Dekanovec je već godinama usmjerena na „projekt ljudi“ koji je usmjeren na sve stanovnike općine. Općina roditeljima isplaćuje 1.000,00 kuna za svako novorođeno dijete, a svoj djeci koja polaze vrtić sufinancira se boravak u vrtiću. Puno toga se radi da se pomogne posebice mladim obiteljima u rasterećenju troškova oko školovanja djece. Briga o mladima nam je jedan od prioriteta te se sufinancira prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, studentima se isplaćuju stipendije, općina sudjeluje i u sufinanciranju udžbenika za učenike srednjih škola.

Koliko poduzetnika broji Dekanovec, koje tvrtke prednjače, te čime se stanovništvo najviše bavi?

U Općini Dekanovec domaćinstva se pretežito bave poljoprivredom, a razvitak Općine temelji se na obrtima i malim tvrtkama, ali isto tako i na modernim i uspješnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U Općini posluje trenutno 17 aktivnih tvrtki, a najviše ih radi u firmi MOTO-TEKS d.o.o. gdje je zaposleno 35 osoba. Zahvaljujući njima, ali i želji mladih da se školuju i svojim radom pridonose razvoju cjelokupnog društva, Općina Dekanovec se može pohvaliti s vrlo malom stopom nezaposlenosti.

 

Najmlađe stanovništvo Dekanovca uskoro očekuje novi naziv Područne škole. Kakvo će ono biti, zašto se mijenja nakon toliko godina? Na koje se sve načine ulaže u školu i koliko općina pomaže?

Godinama radimo na brendiranju imena kantora Florijana Andrašeca, pa je tako i najduža ulica u Dekanovcu nazvana po njemu. Florijan Andrašec od velikog je značenja za povijest našeg mjesta pa smatram da je i prigodno da škola nosi njegovo ime. Općina od samog početka puno ulaže u školu i pomaže u svim situacijama u kojima može. Napomenuo bih da su 1998. godine tadašnji Općinski vijećnici sami napravili centralno grijanje za školu. Svake godine Općina pomaže u nabavci raznih potrebitih pomagala (npr. stolice i stolovi za blagovaonu, televizor, sprave za vježbanje koje su potrebne kod nastave tjelesnog odgoja). Povodom blagdana daruju se sva djeca od 1 do 4 razreda prigodnim poklonima. Pomaže se roditeljima kod sufinanciranja udžbenika i bilježnica za učenike. Iznimno sam ponosan na to da su se u našem malom skromnom proračunu našla sredstva za financiranje školske prehrane za sve učenike od 1 do 4 razreda.

Dekanovec je bogato područje uz rijeku Muru, koje sve sportske i turističke sadržaje broji, te što biste istaknuli kao dodatna ulaganja?

Općina Dekanovec je još 2013. godine uredila prometnicu do rijeke Mure, što je doprinjelo znatnom povećanju posjetioca i rekreativca koji uživaju u prirodnim ljepotama oko rijeke Mure. Održava se i spust na rijeci Muri, rafting i biciklijada. Izuzetno sam ponosan što se samim time i promovira zdrav sportski život. Uredili smo oko Mure krajolik te postavili klupice za sve posjetioce koji odluče uživati u prekrasnom krajoliku.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar