Obilježena sedamdeseta godišnjica tragedije na rijeci Dravi u Prelogu

Svečanim misnim slavljem kod kapelice sv. Huberta, koje je predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko – križevački te prigodnom svečanošću kod spomen obilježja „Tragedija na Dravi“, u nedjelju, 10. rujna, obilježena je sedamdeseta godišnjica velike nesreće koja je stanovnike Preloga zadesila sada već daleke 1953. godine.

U nedjelju, 13. rujna 1953. godine, na Dravi kod Preloga, u jednoj od najvećih europskih tragedija na rijekama, stradalo je četrnaestero ljudi, utopivši se u rijeci Dravi prilikom havarije njihova čamca. Život su izgubili Ivan Božek (ratar, rođen 1929. godine), Štefanija Božek (domaćica, rođena 1924. godine), Magdalena Kramar (domaćica, rođena 1894. godine), Mijo Lukačić (ratar, rođen 1889. godine), Andrija Malek (ratar, rođen 1912. godine), Ana Mikec (rođena 1938. godine), Antun Možek (ratar, rođen 1908. godine), Ivan Novak (ratar, rođen 1886. godine), Stjepan Novak (ratar, rođen 1900. godine), Margareta Pavčec (domaćica, rođena 1900. godine), Ivan Sinković (ratar, rođen 1938. godine), Stjepan Šestan (ratar, rođen 1921. godine), Ivan Zvornik (učenik, rođen 1936. godine) i Đuro Zvornik (zidar, rođen 1907. godine). Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina.

Obilježavanje je ove godine održano u nedjelju, 10. rujna. Nakon mise okupljeni su se u procesiji uputili od kapelice do spomen-obilježja nazvanog ‘Tragedija na Dravi’. Nakon toga procesija je stigla do korita rijeke, gdje se uz pjesmu i molitvu položilo cvijeće i svijeće u vodu rijeke Drave.

U obilježavanju su sudjelovali članovi Nautičkog kluba Labud, Zrinske garde Čakovec, Puhačkog orkestra Grada Preloga, Mješovitog pjevačkog zbora Župe Svetog Jakoba ap. st. iz Preloga, Vokalno instrumentalni sastav Agnus, zatim članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog te Sportsko ribolovnog društva Glavatica.

U kratkom obraćanju gradonačelnik Kolarek je istaknuo: „Sedamdeset je već godina prošlo od velike tragedije na našoj Dravi, rijeci koja je dugo godina bila hraniteljica života našeg kraja. Danas ne želimo upirati prstom, već očuvati spomen na ljude koji su te 1953. godine izgubili svoje živote. Iskoristit ću ovu priliku i da posebno ovom  prilikom zahvalim župniku Antunu Hoblaju, koji je niz godina čuvao uspomenu na izgubljene živote naših ljudi, naše braće, sestara, djece, muževa, žena. Zahvaljujem i svima onima, koji su sudjelovali u izgradnji ovog spomen područja. Obitelji Hrešć, mojim prethodnicima, svim dobrim ljudima. Kao što kaže jedna misao: „Budućnost ne možemo graditi bez poznavanja prošlosti“. Stoga je važno da očuvamo spomen na naše pretke, naše ljude, naše prijatelje, članove naših obitelji.“

Prigodom sedamdesete obljetnice ove tragedije, u nakladi Grada Preloga, izdana je i prigodna knjižica, kao trajni spomen na ovu tragediju žitelja Preloga. Knjigu je uredio Ivica Beti, tekstove su pripremili Ivica Beti, Dominika Lukačić Murković i prof.dr. Hrvoje Petrić, grafičku je pripremu napravila Maja Kralj, korištene su fotografije iz arhiva Studia Vipro i Župe sv. Jakoba ap.st. iz Preloga, a posebno su u izdavanju ove knjige pomogli ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje, Jurica Cesar te župnik, prečasni Antun Hoblaj.

Prečasni Hoblaj u uvodu je zapisao: „U životu pojedinaca, a posebno zajednice, jako je važno osjetiti važnost trenutka u pojedinim vremenskim previranjima, a posebno osjetiti odgovornost da ne previdimo potrebe, kao i da ne prepustimo izraziti svoju zahvalnost žrtvama, posebno ove najveće tragedije – nesreće na ovim prostorima. Važno je novim naraštajima dati poruku da je život za druge, sve do one posljednje – žrtve života, zalog za budućnost. Sveto pismo, Evanđelje, naš papa Franjo stalno naglašavaju smisao i vrijednost žrtve jer nam žrtva osvjetljava put u budućnost. Zato se žrtve ne smiju prepustiti zaboravu“. Knjiga „70. obljetnica nesreće na rijeci Dravi“, može se besplatno podići svakodnevno u Upravi Grada Preloga.

 

Izvor i foto: Prelog.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE