Bakini kolači: Blagodat za oči, ali i nepce u Prelogu

Bakini kolači Prelog

Vodene kiflice, kalešica, kukuruzne obične i dizane zlevenke, prosti zdiganih kolači, ali i punjeni makom, sirom, jabukama, cvirkači i prfkači samo su dio onoga što se moglo u subotu vidjeti, ali i probati u Prelogu.

Zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi na manifestaciji “Bakini kolači”, Prelog je 16. rujna bio domaćin ovogodišnjeg trećeg po redu izdanja ove kulinarske priredbe.

A priredbu je pokrenula Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca kojoj je želja ovim činom promicati vrijednost žena i obitelji, te čuvati gastronomsku tradiciju Međimurja.

I ovoga puta, tzv. bake, svoj su kolač, shodno propozicijama, prezentirale u nošnjama svog kraja. Bilo je tu vodenih kiflica, kalešica, kukuruznih običnih i dizanih zlevenki, prostih zdiganih kolača ali i punjenih makom, sirom, jabukama pa čak i svinjskim plučecima, cvirkača, prfkača… Jednom rječju, blagodat za oči, ali i nepce. Treba još reći kako su kolači vrlo jednostavni, ali spravljeni sa puno mašte i ljubavi.

Uz kolače, Udruge nisu propustile prilike te su prezentirale i dio tradicije. Pa su tako žene iz Gardinovca izložile veliku svatovsku jabuku koja se ponovno izvlači na svjetlo dana.

I dok su posjetitelji uživali u degustaciji, razgledavanju starine i raskoši štandova, stručni se žiri mučio kako bi pronašao najorginalniji međimurski recept te nagradio tri najbolje “bake”. A pobjednički recepti donosi i domaćinstvo iduće godine.

(vv)

Ostavi komentar