4.5 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Zalešće su zauzeli kuhari kotlića s jelima na žlicu, da ne znaš koje bi izabrao

U hladovini šumskog puteljka uz ribičku grabu na Zalešću razmijestili su se ekipe koje su kuhale kotliće: gulaše, bograče, grah, ričet, grah sa zeljem, fileke pileći paprikaš, fiš, ali i kotlovinu, te tortilje i druga jela koji vole narodne mase.

I dok su jedni kuhali već od ranih jutarnjih sati, drugi se već prije 11 sati  krenuli put Zalešća na nedjeljni ručak na otvorenom.

I mi smo došli u foto-inspekciju izvidjeti tko i što je kuhao.

Ekipa nije nedostajalo i nitko od stotina i stotina ljudi koji su se okrenuli na Zalešću nije trebao ostati bez svoje porcije.

Ekipa NK Mura iz Hlapičine kuhala je kotlić s filekima, odlučili su tako da da budu drugačiji, i da ne “kuhaju gulaš kao drugi”. Uz to dečki iz ekipe nudili su i odličan jeger s roštilja.

Ekipa ŠRD Mura, a što bi drugo pripremala, ako ne, fiš -paprikaš, a u njemu šaran, štuku i soma. Za one kojima je to preslaba hrana, na roštilju su se pekli mesnate delicije. Niste li znali fiš se kuha tri sata.

Gradski puhački orkestar kuhao je puhački bograč u njemu špek, meseko i pokoji notni začin.

NK Plavi odlučio se pripremiti grah s mesom: svinjetinu, kobasice i špek u njemu.

DVD Peklenica je grah pripremio na svoj način, u njega su stavili uz kobasice, meso i rebarca, a pripremili su i grah salatu.

Ekipa Planinarskog društva Bundek složila je bograč s tri vrste mesa.

Ekipa Centra za istraživanje Međimurja pripremila je vinski gulaš. Šale se, istraživački, jer su ga kuhali prvi put pa se može reći da su istraživali kako ga kuhati.

Najveselije je bilo kod ekipe Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura. Njihova pjesma se orila cijelom stazom, a u kotliću je krčkao ričet, za koji su brinuli Drago Turk, Martin Nedeljko i Renata Kramar. Uozbiljili su se samo za slikanje.

Mješoviti zvor KUD-a Mura kuhao je ričet i pjevao da ih je čulo cijelo Zalešće

Trkači klub Mura bograč nije morao pripremiti u trku, a da sve bude kako treba, kuhaču u ruci držao je Robert Jambrošić.

Udruga umirovljenika pripremala je bograč od divljači.

“Tate od mažoretkinja” pripremili su odlično zelje z grahom. Gradonačelnik Dražan Srpak je kod njih omastio prste s mesom, ali je tražio i repete graha sa zeljem.

Odbojkaški klub Plavi pripremao je bograč na odbojkaški način,

Košarkaški klub Rudar odlučio se na tortilje i čili con carne, nije jelo iz kotlića, ali je rep na njihovu štandu bio podugačak.

Udruga Josip Broz Tito nije pripremala svinjsku gavu kako su nas nekada učili u školi da ju je Tito skinuo da nahrani svoju braću, već grah s kobasicama. Mirisalo je bolje od svinjske glave.

NK Rudar mamio je slasnom kotlovinom. Tvrdili su da je kotlovina ženka od kotlića.

Škola nogometa Rudar pripremila je odlični bograč, a to je govorio stol pun gladnih usta koja su oni nahranili. U šalu sunam rekli da su željeli skuhati goveđu juhu iz vrećice, ali ovo što su skuhali bilo je bolje.

Rudarski zbor pak se odlučio na pileći paprikaš uz meso kao glani sastojak za dobro jelo važna je i svježa paprika i luk kao glavni začini, a da sve bude za pet pobrinuo se Matija Gal.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE