Na kulinarkom natjecanju Kaj smo i kak kuhamo pobijedio međimurski čobanac iz Hlapičine

međimurski čobanac hlapičina
Rukom rađeni žličnjaci bili su adut u međimurskom čobancu iz Hlapičine punom mesa

Kaj smo i kak kuhamo pokazale su ekipe mjesnih odbora Hlapičina, Križovec, Mursko Središće, Peklenica , Sitnice i Štrukovec na tradicionalni manifestaciji koja se održava sredinom svibnja na šetnici uz Muru. Dok ekipe kuhaju gađani željno iščekuju dovršetak jela i proglašenja pobjednika. Sve što se skuha to se i podijeli građanima u besplatnim porcijama.

Ove godine pobijedila je ekipa mjesnog odbora Hlapičina s jelom koje su nazvali međimurski čobanac. Osim što je bio ukusan, na svom stolu su nudili i domaće kolače i atraktivne trešnje iz doline Neretve.

U međimurski čobanac stavili su tri vrste mesa; junetinu, srnetinu i jelenje meso. U čobancu da zavrijedi izvorno slavonsko ime bila je slavonska paprika, ljuta i slatka, sol, malo masti, luk, biber, naribane jabuke i specijalni sastojak, međimurski žličnjaci, koje su ručno izradile ženske članice ekipe iz Hlapičine. Svi sastojci i začini su bili prirodni, bez ikakvih umjetnih dodataka jelu. Trešnje kao “mamac ” za ljepši stol, teškom mukom nabavili smo iz doline Neretve pohvalio se Dragutin Stojko ponosni predsjednik MO Hlapičina.

Premda je ekipa mjesnog odbora Hlapičina bila pobjednik ovogodišnjeg natjecanja, nije bilo lako odlučiti koje je jelo najbolje.

Mi smo za Međimurske novine po svom izboru izdvojili još neka jela i sastojke koji su u njima upotrebljeni, a učinili su nam se primamljivima.

Mjesni odbor Štrukovec odlučio se za vinsku gulaš, čiji sastojci su bili crno vino, bijela voda, meso i pravi vrganji.

Ekipa mjesnog odbora Mursko Središće pripremila je lovački gulaš s tri vrste mesa pri čemu je meso divljači glavni sastojak uz junetinu. Omjer i sastav začina ostala je tajna glavnog kuhara Juraka, kojemu su ostali članovi asistirali. S pripremama su počeli dan ranije, a ujutro od šest sati u subotu su krenuli s kuhanjem da bi jelo bilo na vrijeme gotovo, kazao je Ivan Novak iz MO Mursko Središće.

Mjesni odbor Križovec skuhao je Seljačku juhu otkrila nam je Gordana Šoltić. Za ovu juhu je potrebno puno povrća, meso svinjskog buta i lopatice, narezano na male komade. Ali tajna je u kuhanju bez dodatka masti. U juhu se nasjecka luk, poriluk, korijen celera, paprika. Posoli se začini i dinsta s mesom koje pri dinstanju otpusti potrebnu masnoću. Pri kraju kuhanja doda se još i grašak i mrkva i skuhana hajdinska kašu u jedinstvenu krepku Seljačku juhu. Uz to se pri kraju kuhanja mrvicu zakiselili s vinom i doda čili papričica za pikantan okus.

Možda vas koje od ovih jela inspirira što kuhati idući tjedan. Skuhate li veću količinu može vam potrajati i dva dana, ako lonac ostavite na hladnom.

Svi koji vole cvijeće, na šetnici su mogli razgledati ili kupiti i cvjetne sadnice na ovogodišnjem nešto skromnijem sajmu cvijeća.

Možda vas koje od ovih jela inspirira što kuhati idući tjedan. Skuhate li veću količinu može vam potrajati i dva dana, ako lonac ostavite na hladnom.

Svi koji vole cvijeće, na šetnici su mogli razgledati ili kupiti i cvjetne sadnice na ovogodišnjem nešto skromnijem sajmu cvijeća.

 

 

Ostavi komentar