12.8 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Čakovec: Krenuli zimski uvjeti na cestama, pripremljeno 20 tona skladišne i 100 tona silosne soli

U nastavku prenosimo priopćenje Grada Čakovca.

Iako još nije pao prvi snijeg ove zime, Zimska služba započela je s radom 15. studenog i održavat će ceste čistima i prohodnima do 15. travnja 2023. godine. Sezonu niskih temperatura, leda i snijega čakovečka zimska služba dočekala je spremna za zbrinjavanje sveukupno 153,03 kilometra cesta uz pripremu vozila, opreme i soli, kako bi omogućila sudionicima u prometu što sigurnije prometovanje u narednih šest mjeseci.

Za sigurnost i prohodnost prometa potpisan Sporazum sa Županijskom upravom za ceste MŽ

Spomenimo kako su ujedno Grad Čakovec i Županijska uprava za ceste Međimurske županije sklopili Sporazum o održavanju javnih i nerazvrstanih cesta u zimskoj službi. Radi kvalitetnijeg održavanja cesta, odnosno optimalne iskoristivosti mehanizacije i minimalnog praznog hoda, sporazumom se mijenjaju nadležnosti i odgovornosti za preuzete dijelove cesta za poslove zimske službe. Samim time sve ceste diljem grada, bile one gradske ili županijske bit će ove zime prohodne, te će njihovo zbrinjavanje u vrijeme snježnog pokrivača sporazumom biti efikasnije.

Za područje Čakovca predviđena su kao i prošle zime dva stalna mjesta pripravnosti – GKP Čakom d.o.o. i Tegra d.o.o. koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi i obavljanje nužnih poslova za zimsko održavanje cesta, skladištenje materijala, smještaj vozila i potrebne opreme. Čakom je pritom donio i plan za čišćenje pješačkih i biciklističkih staza te pješačke zone na području Grada, a postavljena je i dodatna prometna signalizacija radi što boljeg označavanja pojedinih dionica prometnica u zimskom periodu.

Prema potrebi, tijekom zimskih mjeseci, održavanje će biti povjereno i Gospodarstvu „Lesjak“ te tvrtki „Braća Rebernik“ d.o.o. Prema dogovoru koordinacije Zimske službe, a sukladno Planu održavanja cesta na području Čakovca u zimskim uvjetima 2022./2023., na okupu su svi ljudski resursi, te dovoljna količina mehanizacije, soli, posipala, opreme i materijala za obavljanje poslova zimske službe iz sva tri stupnja pripravnosti. Ista je spremna za djelovanje 24 sata, svaki dan tijekom trajanja zimskog razdoblja, dakle do 15. travnja 2023.

Za sve stupnjeve pripravnosti, ovisno o vremenskim uvjetima, na raspolaganju im je pet kamiona – ralica, zatim četiri rovokopača, jedan grejder, osam traktora s ralicama i posipačima, traktor s plugom i posipačom, dvije snježne freze, jedno kombi vozilo i dvije kombinirke s ralicom. Ujedno je u skladištima Čakoma u Čakovcu te u silosu u Ivanovcu spremljeno ukupno 20 tona skladišne i 100 tona silosne soli.

Zimska službe uz opremu priprema niz mjera kako bi osigurali nesmetani promet i sigurnost građana. Pritom upućuju apel i svim sudionicima u prometu da prilagode kretanje novim zimskim uvjetima na cesti i na vozilima koriste propisanu obaveznu zimsku opremu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE