Uspostavljanje veza između Čakovca i Bečkog Novigrada za bolje razumijevanju povijesti

Čakovec Bečki Novigrad

Grad Čakovec je poslao priopćenje za medije da je njihovo izaslanstvo bilo u Bečkom Novigradu.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

U sklopu obilježavanja smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u nedjelju je u Bečkom Novigradu boravilo i izaslanstvo Grada Čakovca. Upaljene su svijeće i položen vijenac na tamošnjem groblju, gdje su do početka 20. stoljeća bile kosti ovih hrvatskih velikaša te na mjestu gdje je nad njima izvršena smrtna kazna.

Na komemorativnom skupu predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, među ostalim j rekao da je na tom mjestu 30. travnja 1671. godine upravo na ovom mjestu, jedno je od prijelomnih razdoblja nacionalne povijesti. Ono što historiografija zove Zrinsko-frankopanskom urotom u stvari je prvi je pokret u moderno doba čiji je cilj bio priznavanje hrvatske suverenosti. Iako je Urota završila pogubljenjem njihovih glavnih aktera, u hrvatskoj je povijesnoj memoriji ostala zapisana kao razdoblje kad su hrvatski velikaši počeli borbu na nacionalno priznanje i oslobođenje. Zrinski i Frankopani za vrijeme Ilirskog narodnog preporoda te rođenja moderne hrvatske nacije, postaju nacionalni junaci najvišeg reda, a njihova djela i naslijeđe nit vodilja narodne emancipacije.

Predsjednik Gradskog vijeća Čakovca je s Gradskim vijećnikom Bečkog Novigrada Franzom Dinholbom razgovarao i o inicijativi pročelnika Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“, Zmajski stol Čakovec Marijana Ramušćaka, o uspostavljanju prijateljskih veza između naša dva grada.

Istaknuto je da će uspostavljanje prijateljskih veza između naša dva grada, sigurno će pomoći u boljem razumijevanju povijesnih događaja, ali i stvaranju novih veza i projekata između građana Čakovca i Bečkog Novigrada.

Komemoracija je održana u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji te Družbe „Braće hrvatskog zmaja“. Osim predstavnika Grada Čakovca, u programu su sudjelovali i predstavnici Međimurske županije, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, zmajski stolovi Čakovec i Karlovac, Zrinska garda Čakovec, Matica Hrvatska ogranak Čakovec, Počasna zaštitna bojna Predsjednice RH, Karlovačka građanska garda, KUD Kotoriba, KUD Šenkovec te brojni građani.

Svetu misu u tamošnjoj katedrali predvodio je fra Stanko Belobrajdić iz župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu.

Ostavi komentar